maandag 23 maart 2020 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

  

Coronacrisis

Helft van coronapatiënten in ZOL is van Turkse origine

Hasselt

“Meer dan de helft van de coronapatiënten in het ZOL in Genk is van Turkse origine. Daarom doen we extra inspanningen om deze groep te bereiken”, zegt minister van Samenleven Bart Somers. Daarom: #blijfinuwkot, #evdekal, #tuttiacasa en #bkawfedar.

Erhan Demirci spreekt Turkse Limburgers toe . Het Belang van Limburg

Officiële cijfers over het aantal coronapatiënten van Turkse origine zijn er niet. En het Ziekenhuis Oost-Limburg beperkt zich in haar reactie tot het woord “aanzienlijk” . Maar Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) is minder omfloerst in zijn communicatie. “Wij viseren niemand”, benadrukt Somers. “Wij willen gewoon mensen informeren en daarom zetten we ook influencers aan het werk. We waren ook al eerder bezig om de verschillende gemeenschappen via de integratiediensten te bereiken. Als wij zouden vaststellen dat er bij de patiënten veel studenten of senioren zouden zijn, zouden wij ons ook tot die groepen richten. Voor dat hoge aantal patiënten van Turkse origine kan ook een verklaring zijn. Misschien is er net een groot trouwfeest geweest?”

“Een van onze bezorgdheden, al bij de start van de crisis, was om de informatie over corona ook bij de allochtone gemeenschappen te krijgen”, zegt ook Wouter Beke (CD&V), Vlaams minister van Volksgezondheid. “Want we weten dat er mensen zijn die de gebruikelijke informatiekanalen minder volgen. Daarom geven we de richtlijnen ook in verschillende talen.”

Eilanden

Op Facebook circuleren er al sinds zaterdag allerlei filmpjes die zich specifiek richten tot de Turkse gemeenschap. Onder meer stand-upcomedian Erhan Demirci vraagt de mensen om in hun kot te blijven. “Er zijn inderdaad mensen uit de gemeenschap aangesproken om uitleg te geven”, verduidelijkt viroloog Marc Van Ranst. “Dat werkt beter dan een droge boodschap van de overheid.” Intussen plaatste het ZOL de coronarichtlijnen in het Frans, Italiaans, Turks en Arabisch op Facebook.

Ook Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Omgeving, richtte zich zaterdagavond tot de Turkse gemeenschap. Ze heeft een video in het Turks gedeeld, opmerkelijk voor iemand van N-VA. “Mijn boodschap aan de Limburgse Turkse gemeenschap is: blijf alstublieft thuis! Lutfen evde kalin”, laat Demir ons weten. “Ik zeg dit als lid van de Turkse gemeenschap, als Vlaamse vrouw, als minister,… Het coronavirus legt vandaag jammer genoeg de eilanden in onze samenleving bloot. Eilanden die elk hun eigen benadering hebben van wat ons allen overkomt. Het is niet onlogisch dat de Turkse gemeenschap in Genk harder wordt getroffen. Het sociale leven is er een stuk hechter. Mensen komen voortdurend bij elkaar over de vloer. Onaangekondigde huisbezoeken zijn de normaalste zaak ter wereld. Je hoeft geen expert te zijn om te vrezen dat de Turkse gemeenschap vatbaarder is voor een zeer besmettelijk virus. Alleen merken we ook na de richtlijnen van de overheid onvoldoende mentaliteitsverandering. De Vlaamse media worden onvoldoende bekeken en opgevolgd.”

Demirs boodschap zorgde al meteen voor heftige politieke reacties, al was ze niet de enige politicus met een oproep. Ook Yasin Gül uit Heusden-Zolder en Ali Caglar uit Genk riepen mensen op om in hun kot te blijven. Demirci wilde in elk geval niets te maken hebben met die politieke storm en kortte zondag zijn filmpje in. “Wij hebben geen aanwijzingen dat bepaalde gemeenschappen de maatregelen minder zouden volgen”, reageert viroloog Marc Van Ranst. “Ook de moskeeën waren van in het begin mee.”

Zuhal Demir.  BELGA

Stand-upcomedian Erhan Demirci.  Guy Puttemans

Nieuwe Video's