Regenwaterputten in Kisaro: goed voor vee en mens

Print
Genk - Het Genkse Comité Kisaro bouwde recent met subsidies van het provinciebestuur elf regenwaterputten in de Rwandese heuvels. Dat is niet alleen goed voor de kleine boeren maar kan ook helpen tegen corona.

Het Kisarocomité bouwt jaarlijks een tiental regenwaterputten van 10 à 12 m³ in het Noorden van Rwanda, meer in het bijzonder in Kisaro, waar de Bokrijkse broeder Cyriel Wieme bijna vijftig jaar geleden een landbouwproject opstartte. Dit jaar werden er dat elf omdat de Rwandese frank zakte ten opzichte van de euro. 

Handpomp
De putten worden uitgegraven in de vaak harde ondergrond, gemetseld, gecementeerd, waterdicht gemaakt en voorzien van een robuuste handpomp. De regenwaterput wordt verbonden met de dakgoten en ook het dak wordt hersteld zodat er geen water meer doorsijpelt. Met dat water kan een gezin op zijn boerderijtje van vaak niet meer dan een halve hectare de dieren van water voorzien want er is daar geen waterleiding.

Corona
Maar deze dagen is dit regenwater ook heel nuttig om de mensen vaak hun handen te laten wassen, want ook in Rwanda is het coronavirus aangeland. Volgens dr. Moreels van Artsen zonder Grenzen kan het coronavirus een catastrofe veroorzaken in Afrika. Als de mensen in groten getale naar de ziekenhuizen komen dan is dat een medische en menselijke ramp want er zijn gewoon te weinig beademingstoestellen, zo zegt hij. Het virus werd in Rwanda binnengebracht door een besmette Indiër die op 8 maart uit Bombay vertrok en op 12 maart een vergadering bijwoonde in de Belgische ambassade in Kigali. De dag erna werd de besmetting vastgesteld. Het volledige ambassadepersoneel ging preventief in quarantaine maar het kwaad was geschied. Op 21 maart waren er reeds 17 bevestigde besmettingen.

Lock-out
Gerard Moerman, de man die zes maanden per jaar zorgt voor de coördinatie tussen de ngo in Kisaro en het Comité in Genk vloog op 14 maart terug naar België en volgt met spanning de gebeurtenissen in Rwanda. Op 16 maart werden de scholen er voor twee weken gesloten, op 20 maart werden ook alle passagiersvluchten verboden en alle vluchten naar België geannuleerd en vanaf zondagavond 22 maart is er een lock-out. Het virus is nog niet doorgedrongen tot in Kisaro in de heuvels in het Noorden van Rwanda, maar alles laat voorzien dat dit eerstdaags gebeurt. In afwachting nemen de mensen in het project hun voorzorgen. De boeren krijgen alleszins de raad om vaak hun handen met zeep te wassen en de boerderijtjes met een regenwaterput hebben dan een stapje voor.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio