Tijdelijke werklozen krijgen automatisch 202,68 euro voor elektriciteit en water

Tijdelijke werklozen krijgen automatisch 202,68 euro voor elektriciteit en water

Minister Zuhal Demir. Foto: BELGA

De Vlaamse regering had beloofd om mensen die tijdelijk werkloos zijn als gevolg van de coronacrisis bij te springen en één maand hun elektriciteit- en waterfactuur te betalen. Nu is duidelijk hoe dat in zijn werk zal gaan. Je hoeft niets te doen, meldt minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). De Vlaamse regering zal een bedrag storten van 202,68 euro aan wie daar recht op heeft.

Dat bedrag vormt de gemiddelde energie- en waterfactuur in Vlaanderen, meldt Zuhal Demir op Facebook. “Iedere maand de eindjes aan elkaar knopen is voor velen niet gemakkelijk”, zo schrijft ze. “Het wordt nog moeilijker als je door de Coronamaatregelen van de ene dag op de andere terugvalt op 70% of minder van je loon, zonder dat je je daar op kon voorbereiden. Het overkomt meer dan 700.000 werknemers in ons land. Dat terwijl hun facturen, leningen,... blijven doorlopen.”

Minister Demir geeft ook een overzicht van de belangrijkste details rond de regeling.

Wie komt in aanmerking?

Werknemers die in het statuut van tijdelijke werkloosheid geplaatst worden als gevolg van de de Coronacrisis en dus plots loonverlies leidt. Vlaanderen wil dat die mensen hun facturen en leningen kunnen blijven betalen.

Wat moet een werknemer hiervoor doen?

Het is de bedoeling dat de Vlaamse overheid komt tot een automatische en rechtstreekse storting van het bedrag op de rekening van de werknemer.

Hoe hoog is de tussenkomst van de overheid?

Deze vergoeding bedraagt in totaal 202,68 euro en is gebaseerd op een gemiddelde water- en energiefactuur van alle huishoudens. Op die manier kan de tussenkomst het snelst gestort worden.

Wat met een factuur van uw water of energieleverancier die u in tussentijd krijgt?

Die factuur blijft verschuldigd tegen de uiterlijke betaaldatum die er op vermeld staat. U kan steeds terecht bij uw water- of energieleverancier voor betalingsmodaliteiten indien de betaling van deze factuur moeilijk is. De tussenkomst van de Vlaamse overheid wordt zo snel mogelijk gestort om het geheel van gezinsfacturen draaglijker te maken.

Meer dan 1 gezinslid is tijdelijk werkloos. Ontvangt het gezin dan meerdere tussenkomsten?

Ja. Er zal voorzien worden in één tussenkomst per werknemer in het statuut van tijdelijke werkloosheid.