Burgemeesters barricaderen sluipwegen met betonblokken en nadarhekken

Print
Burgemeesters barricaderen sluipwegen met betonblokken en nadarhekken

Foto: Philip Pergens;

Kinrooi / Hamont-Achel -

Verschillende Limburgse burgemeesters hebben de sluipwegen naar Nederland afgesloten met betonblokken, nadarhekken en containers. Ze krijgen daarbij steun van de politiediensten, die verschillende blokkades bewaken. Gisteren kwam aan het licht dat verschillende Nederlanders en Duitsers via sluipwegen toch ons land binnenglipten, ondanks de sluiting van de Belgische grenzen.

Kleine grens in Smeermaas en sluipwegen tussen Lanaken en Maastricht gaan dicht

“Morgen rond twaalf uur gaan de kleine grens (Brugstraat) in Smeermaas en een aantal sluipwegen tussen Lanaken en Maastricht dicht. De gemeentelijke Technische Dienst gaat die afsluiten. De overgangen aan de Maaseikersteenweg (Smeermaas) en 2e Carabinierslaan (Veldwezelt) blijven open voor verplaatsingen in het kader van woon-werkverkeer, mantelzorg, co-ouderschap en zorg voor dieren. Dit maakt de politie-inzet efficiënter en de controles aan de grensovergangen effectiever” zegt burgemeester Marino Keulen van Lanaken. (Lees verder onder de video)

Video: TP

“De afsluiting zal gebeuren met betonnen jerseys. Fietsers en voetgangers kunnen passeren” zegt burgemeester Keulen. “We doen dat nu omdat we vaststellen dat een groep mensen hardleers blijft en naar de geopende winkels in Maastricht blijft trekken. Dat is echter geen essentiële verplaatsing. We handelen in functie van vaststellingen op het terrein. Andere grensgemeenten stellen de zelfde problematiek vast” aldus Keulen.

“Op dit moment heeft de politie nog geen PV’’s opgesteld. Dit weekeinde was het informeren en sensibiliseren. We hebben gisteren zaterdag gedurende de hele dag meer dan 500 autobestuurders rechtsomkeer laten maken: Belgen terug naar België en ongeveer evenveel Nederlanders terug naar Nederland. De hardnekkigheid is aan beide zijden van de grens even groot. Vanaf morgen zullen de agenten van de politiezone LaMa verbaliseren” volgens burgemeester Keulen van Lanaken.

Brouns barricadeert de sluipwegen

Burgemeester Jo Brouns (CD&V) en de politiediensten hebben zaterdag vastgesteld dat heel wat Belgen en Nederlanders alsnog via de sluipwegen de grens oversteken om bijvoorbeeld te winkelen. Om daaraan een einde te stellen is zo’n drukke sluipweg nu gebarricadeerd met twee zware betonblokken en twee nadarhekken.

“Zowel Nederlanders als Belgen hebben het blijkbaar nog altijd niet begrepen en daarom is de weg nu gebarricadeerd. Aan de Weertersteenweg in Molenbeersel en aan de Venlosesteenweg in Kessenich staan nu ook permanente controleposten, “ legt burgemeester Jo Brouns uit.

“De federale politie liet zaterdag in de loop van de dag de bestuurders telkens rechtsomkeert maken op de Weertersteenweg, maar onder hun neus reden die teruggestuurde mensen via de Breivinstraat de grens toch over. Tientallen voertuigen reden over die sluipweg. Als de mensen de grenscontroles blijven ontwijken, moeten we de sluipwegen afsluiten. Alleen samen, België en Nederland, kunnen we de strijd tegen corona winnen. Dus is grensoverschrijdende solidariteit noodzakelijk. Een politieploeg gaat nu de andere sluipwegen in de gaten houden en indien nodig, worden die ook afgesloten, “ aldus Brouns.

Ook gemeente Hamont-Achel treft maatregelen

In Hamont-Achel werden de grenzen met Nederland ook afgesloten met nadarhekken, zoals aan de Achelse Kluis. “Enkel de grensovergangen op de Sint-Odilialaan en Keunenlaan blijven open en dit enkel voor essentiële verplaatsingen. De politie zal erop toezien dat deze maatregelen nageleefd worden”, deelt schepen voor communicatie Jacky Umans mee.

Bocholt

Ook in Bocholt worden de kleine grensovergangen fysiek afgesloten. ‘Zo wordt er op de Lozenstraat en Weerterweg verstrengd gecontroleerd door de politie. we kunnen niet achterblijven omdat men nu via Bocholt andere grensovergangen gaat opzoeken om de grens over te kunnen steken. Op de gewestwegen zijn ook anpr camera geïnstalleerd. De Kempenstraat en aan de Napoleonshoeve worden de grensovergangen met betonblokken afgesloten. Verder inventariseren onze diensten mogelijk andere kleine sluikwegen op de Nederlandse grens’, zegt burgemeester Stijn Van Baelen.

De Napoleonsdijk wordt afgesloten op twee locaties. burgemeester Stijn Van Baelen volgt de afsluiting op de voet. ‘Heel wat Belgen en Nederlanders ontwijken via deze sluipwegen de grenscontrole. Vanaf nu is dit niet meer mogelijk.

Burgemeesters barricaderen sluipwegen met betonblokken en nadarhekken
Foto: Roger Dreesen

Mergelweg in Kanne (Riemst)

Burgemeesters barricaderen sluipwegen met betonblokken en nadarhekken
Foto: Eddy Vandoren.

Afsluiting grensovergang Mergelweg Kanne (Riemst). De gemeente Riemst sluit al de elf grensovergangen met Nederland hermetisch af, zowel voor gemotoriseerd verkeer als voor voetgangers en fietsers. Aan de Mergelweg, fiets- en voetwegen in Kanne gebeurt dat met boomstammen. Ook in het grensoverschrijdende wandelgebied van het Plateau van Caestert. In de Statiestraat in Kanne gebeurde dat om 14 uur met zware betonblokken. De enige open grensovergang in Riemst is de Maastrichtersteenweg in Vroenhoven. Daar komt iedere passant in een fuik terecht en controleert de politie permanent. Bij de overige grensovergangen in Riemst zijn er voortdurend patrouilles.

Video: Eva

Nieuwe Video's