Coronavirus

Elfde coronadode in Limburg, vijf overlijdens in Sint-Trudo Ziekenhuis

Print
Elfde coronadode in Limburg, vijf overlijdens in Sint-Trudo Ziekenhuis

In het Truiense Sint-Trudo Ziekenhuis staat de teller van het aantal coronadoden al op vijf. Foto: Sven Dillen

Hasselt -

De dodentol van het coronavirus in Limburg is opgelopen tot elf. Vandaag stierf een coronapatiënt in Jessa in Hasselt en één in Sint-Trudo in Sint-Truiden, waar gisteren ook al twee coronapatiënten het leven lieten. De balans in Sint-Trudo staat ondertussen al op vijf doden.

BEKIJK OOK. Limburg zwaarst getroffen provincie in coronacrisis: 55 op 100.000 besmet

De teller van het aantal coronadoden in ons land staat op 75, dat zijn er acht meer dan zaterdag. Ook in Limburg blijft het aantal dodelijke coronaslachtoffers stijgen. Zo staat de balans voor Limburg op elf coronadoden, vier meer dan gisterenmiddag. Drie nieuwe coronaslachtoffers vielen in het Truiense Sint-Trudo Ziekenhuis, waar gisteravond twee en deze ochtend één patiënt met het coronavirus overleed. “Het gaat hierbij om 75-plussers met een medische voorgeschiedenis”, klinkt het bij Sint-Trudo. Dat brengt het totale aantal coronadoden in Sint-Trudo al op vijf, de helft van alle overlijdens ten gevolge van het coronavirus in Limburg. Ook in het Jessa Ziekenhuis stierf vandaag een coronapatiënt, het derde coronaslachtoffer al in het Hasseltse ziekenhuis. In drie ziekenhuizen - ZOL in Genk, Sint-Franciscus Ziekenhuis in Heusden-Zolder en Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik - overleed één patiënten met een coronabesmetting. Enkel het Mariaziekenhuis in Pelt en het az Vesalius Ziekenhuis in Tongeren hebben nog geen dodelijk coronaslachtoffer te betreuren.

Ziekenhuis van Tienen

Ondertussen blijft ook het aantal besmette patiënten in de Limburgse ziekenhuizen fors oplopen. Op dit moment verblijven er in de zeven Limburgse ziekenhuizen in totaal 164 patiënten met een coronabesmetting, dat zijn er 15 meer dan zaterdag, toen het om 149 besmette patiënten ging. Van de 164 patiënten liggen er momenteel 38 op intensieve. Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt telt het grootste aantal besmette patiënten: 53 in totaal, van wie er 15 op intensieve verblijven. Van de kleinere ziekenhuizen wordt vooral het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden hard getroffen. Het ziekenhuis heeft niet alleen vijf coronadoden te betreuren, het telt momenteel ook nog 32 besmette patiënten, van wie er negen op intensieve liggen. De negen voorziene intensive care-bedden voor coronapatiënten in Sint-Trudo liggen daarmee allemaal vol. “Wat onze capaciteit voor intensieve zorgen betreft, botsen we op onze limieten”, zegt Miet Driesen van Sint-Trudo. “We maken afspraken met andere, minder zwaarbelaste ziekenhuizen om patiënten in eerste instantie naar daar te transfereren. Zo heeft het Heilig Hart Ziekenhuis in Tienen aangegeven dat zij patiënten zullen overnemen”, zegt Miet Driesen. Sint-Trudo gaat het aantal bedden op intensieve ook optrekken van negen naar veertien, al zien die vijf nieuwe bedden niet meteen beschikbaar. “Voor de intensieve bedden is er nog tijd nodig om voldoende personeel - inclusief artsen - op te leiden en hen ook de kans te geven om mee te draaien op de huidige intensieve afdeling”, aldus Driesen.

24 patiënten in ZOL

In het ZOL in Genk liggen momenteel 24 coronapatiënten, van wie er vijf op intensieve verblijven. Het Sint-Franciscus Ziekenhuis in Heusden Zolder telt momenteel 21 patiënten (5 op intensieve), in het Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik gaat het om 13 patiënten (1 op intensieve) en ook het Mariaziekenhuis in Pelt telt 13 patiënten, van wie er één op intensieve ligt. In het az Vesalius Ziekenhuis in Tongeren verblijven momenteel acht besmette coronapatiënten, van wie twee op intensieve. Limburg blijft nog altijd de zwaarst getroffen provincie in de coronacrisis is. Zo staat de teller van het aantal bevestigde besmettingen in Limburg op 478, dat zijn er bijna honderd meer dan zaterdag. Dat wil zeggen dat 55 op 100.000 Limburgers al besmet geraakten met het coronavirus. Het werkelijke aantal besmette personen ligt in Limburg nog een stuk hoger, omdat mensen die lichte symptomen hebben en waarvoor een ziekenhuisopname niet noodzakelijk is, al een tijdje niet meer getest worden.

Nieuwe Video's