(Column) Crisis

Print
Hasselt - Karin De Greeve schrijft een column over het dagelijkse leven in Hasselt.

Scholen sluiten! Het deed mij meteen denken aan een winter ergens in de jaren 60. Er lag toen zoveel sneeuw dat het verkeer stil viel. Wij moesten daarom een aantal dagen niet naar school gaan. Wij vonden dat geweldig en hoopten dat het niet eenmalig zou zijn.
Nu is het weer van dat, weliswaar om een héél andere en veel verontrustender reden. Laten we hopen dat het nu wél eenmalig is!!!
Wat een tijden hé, dat we dit nog moeten meemaken. Plots mag bijna niets meer. Hoe een virus, een onnozel stukje genetisch materiaal, onze gezondheid bedreigt en ons compleet uit onze comfortzone haalt, mensen laat overlijden. Gelukkig brengt deze crisis ook een golf van solidariteit op gang voor hen die het moeilijk hebben. Dat is hartverwarmend. Dit gevoel moeten we vasthouden ook na de coronacrisis.
En dan hebben wij nog het geluk, als ik het zo mag zeggen, dat we in deze westerse wereld leven, met tal van voorzieningen en zeer goede wetenschapsmensen. Wat moet dat zijn voor mensen in landen zonder al die voorzieningen. Denk maar aan malaria- of ebola-epidemieën. Wat maken die mensen mee? We staan er nooit bij stil, het is ver-van-mijn-bed. Je zou voor minder je land ontvluchten.
Deze crisis is waarschijnlijk maar tijdelijk en ik geloof rotsvast in onze wetenschappers. Als iedereen zich mooi aan de opgelegde regels houdt dan komt het dik in orde. We zullen deze nachtmerrie achter ons kunnen laten. Het zal ons doen nadenken over hoe we het anders moeten doen, over hoe het anders kan, over hoe het anders moet. Ik mag/moet voorlopig thuiswerken. Telewerken betekent minder mensen onderweg, minder verkeer, minder files, minder stress, minder luchtvervuiling, een iets rustiger leven … Misschien al een eerste stap naar een andere manier van leven? Uit tegenslagen moeten we lessen trekken. Samen sterk!


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio