Ruim 180 radiozenders steken elkaar hart onder de riem met You’ll Never Walk Alone

Ruim 180 radiozenders steken elkaar hart onder de riem met You’ll Never Walk Alone

You’ll Never Walk Alone, tot voor de crisis een voetbalhymne, was over heel de wereld te horen zijn. Foto: AP

In heel Europa, en ook op een aantal zenders in de Verenigde Staten, klonk vrijdagochtend om klokslag 08.45 uur You’ll Never Walk Alone van Gerry & The Pacemakers. De actie was opgezet door dj Sander Hoogendoorn van de Nederlandse radiozender 3FM om alle medewerkers in de vitale beroepen die nu de samenleving draaiende houden, een hart onder de riem te steken.

Het nummer was op 180 zenders te horen in meer dan dertig landen, waaronder België. Ook speelden de carillons van veel grote kerken in Nederland het nummer.

Hoogendoorn was diep ontroerd en sprak zichzelf vlak voor de plaat moed in om niet in huilen uit te barsten: “Nu niet huilen, Hoogie. Deze is voor alle vakkenvullers, alle schoonmakers, alle maaltijdbezorgers, agenten en niet te vergeten onze helden in de zorg en het onderwijs. Jullie zijn niet alleen.”

Van Nederland tot in Georgië

In Nederland deden vrijwel alle grote zenders mee, van alle publieke zenders tot Radio 10, Veronica, Radio 538, Qmusic en 100% NL. Hetzelfde geldt voor België en ook grote spelers in Groot-Brittannië als BBC Radio 1 en Radio 2 deden mee. Verder werkten stations uit Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Spanje, Estland, Finland, Letland, Slovakije, Roemenië en Georgië mee.

Volgens Hoogendoorn is er behoefte aan samenhorigheid. Het nummer You’ll Never Walk Alone, dat voornamelijk over hoop en veerkracht gaat, past daar perfect bij. “Het is een liedje met een universele boodschap over verbondenheid en zonder opsmuk. Je kunt het perfect vertalen naar de huidige crisis.”