Alle Belgische wielerwedstrijden tot 30 april geannuleerd, WorldTour-koersen zelfs tot 31 mei geschrapt

Print
Alle Belgische wielerwedstrijden tot 30 april geannuleerd, WorldTour-koersen zelfs tot 31 mei geschrapt

Mathieu van der Poel won vorig jaar nog de Amstel Gold Race. Foto: ISOPIX

Tot 30 april worden alle wielerwedstrijden in België op de internationale, nationale en regionale kalender voor alle categorieën en voor alle wielerdisciplines geschrapt. Dat hebben Belgian Cycling, Cycling Vlaanderen en FCWB woensdag beslist. Voorlopig ook geen wielrennen meer op het allerhoogste niveau tot 31 mei. Nu ook de Amstel Gold Race, Scheldeprijs en de Brabantse Pijl zijn afgelast is de eerstvolgende World-Tour-koers de Dauphiné Liberé.

Tot 30 april worden alle wielerwedstrijden in België op de internationale, nationale en regionale kalender voor alle categorieën en voor alle wielerdisciplines geschrapt. Dat hebben Belgian Cycling, Cycling Vlaanderen en FCWB woensdag beslist.

Dinsdag raakte al bekend dat zowel Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Waalse Pijl als Luik-Bastenaken-Luik geannuleerd werden. Daar kwam woensdag de afgelasting van de Amstel Gold Race, de Scheldeprijs, de Brabantse Pijl en Eschborn-Frankfurt bij. “Natuurlijk is dit een moeilijke beslissing om te nemen en we vinden het ontzettend jammer”, reageert koersdirecteur Leo Van Vliet van de Amstel Gold Race. “De veiligheid en gezondheid van de renners, onze bezoekers en iedereen die tijdens het Amstel Gold Race weekend (dit jaar 18-19 april) werkzaam is, staan altijd voorop. We volgen de adviezen van de veiligheid- en gezondheidsinstanties en de Amstel Gold Race komt te vroeg om te kunnen garanderen dat het een onbezorgde editie wordt. We kunnen niet anders dan deze keuze maken.” Ook de Toerversie op zaterdag 18 april, waar 15.000 toerfietsers jaarlijks aan deelnemen, wordt geannuleerd.

Flanders Classics besliste woensdag ook al om ook de Scheldeprijs (8 april) en De Brabantse Pijl (15 april) op de voorziene datum af te gelasten. “Deze beslissing werd genomen gezien de huidige situatie én het standpunt van de UCI, waarin aangegeven wordt wielerwedstrijden tot eind april te annuleren”, klinkt het in een persbericht.

Als gevolg van de beslissing van de UCI en de bijkomende maatregelen genomen door de Nationale Veiligheidsraad besloten Belgian Cycling, Cycling Vlaanderen en FCWB, de reeds eerder genomen beslissingen uit te breiden en volgende activiteiten tot 30 april te schrappen:

- alle wielerwedstrijden in België op de internationale, nationale en regionale kalender voor alle categorieën en voor alle wielerdisciplines

- alle recreatieve activiteiten

- alle trainingen in groep en promotie-acties

- al de geplande informatiesessies voor de juniores, betreffende antidopingbeleid, veiligheid, ethiek en gezondheid. Door de uitzonderlijke omstandigheden zullen deze ook niet meer georganiseerd worden in 2020. Wel zullen de renners/rensters die dit jaar de sessies niet hebben kunnen volgen, de seminaries in 2021 moeten bijwonen.

- alle activiteiten van de nationale ploegen (testen, groepstrainingen, stages, wedstrijden) in alle disciplines en alle categorieën

“De verschillende aanvragen voor het verplaatsen van wedstrijden in de verschillende disciplines op de wielerkalender (regionaal, nationaal, internationaal) zullen op een uniforme wijze interfederaal verwerkt worden”, meldt Belgian Cycling. “Pas nadat de heropstart van de competitie gekend zal zijn, kan overgegaan worden tot het eventueel toekennen van nieuwe data.”