COLUMN: T-tekort

Print
Zutendaal - Marie-Thérèse Olaerts schrijft een column over het dagelijkse leven in Zutendaal.

Een beloftevolle lenteochtend. E-bikers snellen naar hun werk. Wit-Gele-Kruisauto’s rijden naar patiënten. Huisvuilophalers doen hun belangrijk werk. Alles lijkt doodnormaal als ik Het Belang van Limburg van 17 maart pak. Poetsengel Nancy arriveert: “En… wat schrijven ze over dat coronaspook? Ik krijg er nog het ..... van. Ik mag zelfs niet meer naar mama! Die van Pallieter belden. Als ik hare was afhaal, krijg ik mama zelf niet te zien. Heel raar! Niemand mag nog buitenkomen. De gevangenis van As! Waar trekt dat op?!” Ondanks jarenlange liefdevolle mantelzorg voor de vrouw die vergeten is dat zij koorlid was bij Berk & Brem, staat pleegdochter Nancy nu buitenspel."A la guerre comme à la guerre", zegt een radiostem. Moeten wij ons bunkeren? Mijn gelatenheid slaat om in verbouwereerdheid: contact tekort, triestig!

Vriend Jan wees mij op ’n taalfout in mijn vorige column: ‘Een T-tekort in On-dek de ster’. Bijna niemand die dat opmerkte, terwijl ik het belangrijk acht. Angst voor tekort dwingt mensen tot hamsteren. Zij trotseren corona èn lange files aan warenhuiskassa’s, om onder andere water en wc-papier in te slaan. Terwijl zoon Raf zweert dat Limburg het lekkerste kraantjeswater heeft. En wc-papier vroeger luxe was. De ‘gewone man’ gebruikte krantenpapier! "Als bijzaken hoofdzaken worden, krijg je koppijn." (BzNaam)

E-mailbericht van buurvrouw Eliana: "Liever niet langskomen. Onze kinderen zijn ziek. De huisdokter kwam binnen met mondmasker en handschoenen! Voor alle zekerheid moeten we in quarantaine. Wij mogen thuiswerken. Hier kunnen we veel van leren: over onze sterkte, onze samenhorigheid en over elkaar. Maar… wij kunnen dit! Ik mag wel naar de apotheek en boodschappen doen. Kan ik iets voor u meebrengen?"

‘Crisis = risico en kans’, destijds een thema in het vormingsaanbod voor vrouwen. Deze crisis doet ons herontdekken dat welvaart en welzijn niet hetzelfde zijn. Decennialang weten we dat schaamteloze overvloed niet eeuwigdurend is. Hopelijk werkt deze coronacrisis als richtinggevend GPS-systeem: ‘Keer om!’ De mensheid kan de juiste weg inslaan. Niemand mag tekortkomen, zon voor elkeen.
"Er is genoeg voor iedereen, dus leven we samen, niet alleen!"

PS. Nederland 20 uur: nationaal APPLAUS voor àlle ZORGVERLENERS in deze coranacrisis-strijd!


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio