NMBS schrapt piekuurtreinen, maar dat is volgens Marc Van Ranst in één woord: “dom!”

Print
NMBS schrapt piekuurtreinen, maar dat is volgens Marc Van Ranst in één woord: “dom!”

Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De NMBS schrapt vanaf vanmorgen 95 piekuurtreinen van en naar Brussel. Omdat veel mensen thuis zullen werken en scholen dicht zijn zal de dienstverlening gewaarborgd blijven en zullen treinen die rijden niet overvol zitten, klinkt het. Viroloog Marc Van Ranst denkt daar anders over. “Daar is maar één woord voor: dom”, klonk het zondagavond in Terzake.

Vanaf maandagochtend zullen meer dan 90 piekuurtreinen, zogenoemde P-treinen, van en naar Brussel niet langer rijden. Dat melden NMBS en Infrabel op hun website. Ze beloven dat reizigers op de andere treinen die wel rijden niet opeengepakt zullen zitten. Omdat veel minder volk de trein neemt.

LEES OOK. Bussen van De Lijn stoppen aan Nederlandse grens

Vrijdag al waren er amper plaatsen bezet in veel treinen van en naar Brussel. Nu opgeroepen is om nog meer thuis te werken en de scholen dicht zijn, zal er volgens de spoorwegen nog minder volk op de trein zitten, vandaar de beslissing om P-treinen, extra treinen die worden ingezet in de spits, te schrappen.

Daarom werd beslist om de meeste piekuurtreinen van en naar Brussel - dat zijn extra treinen die in spitsuren rijden - vanaf maandag te schrappen. Volgens een overzicht dat de NMBS publiceerde, worden in totaal 95 ritten van P-treinen geschrapt: 48 tijdens de ochtendspits en 47 tijdens de avondspits.

Viroloog Marc Van Ranst reageerde zondagavond in Terzake op Canvas scherp op de beslissing van de NMBS. “Daar is maar één woord voor: dom”, klonk het.

“Dat gaat in tegen alle maatregelen die nu genomen worden. Door treinen af te schaffen zullen andere treinen, vrezen we, vol zitten. En dat moeten we nu net vermijden.”

“Zonder de geschrapte P-treinen zal nog altijd 97 procent van het normale aanbod verzekerd zijn”, benadrukken NMBS en Infrabel. “Alle lijnen zullen bediend blijven en de samenstelling van de treinen zal indien nodig versterkt worden om een matige bezettingsgraad te behouden en op die manier het risico op besmetting tussen de reizigers te beperken.”

De NMBS zegt ook in te zetten op extra hygiëne en zal treintickets enkel nog visueel controleren. Allemaal om besmettingen te vermijden.