Leerlingen 3de graad Ellikom enthousiaste paddenoverzetters

Print

Ellikom

Oudsbergen - De 21 leerlingen 3de graad van VBS Ellikom hadden op dag van 12 maart 2020 een goed moment uitgekozen om aan de Brogelerweg in Ellikom padden over te zetten. Een temperatuur van 12 graden, nog voldoende vochtigheid van de regen van de afgelopen dagen waren ideale omstandigheden waarbij de padden op pad gaan naar beken en poelen om er te paren en eitjes af te zetten.

Deze en anderen informatie hadden de 11- en 12-jarigen al in de klas gekregen samen met het gevaar van het oversteken van de Brogelerweg en de noodzaak van schermen en opvangemmers. De uitleg ter plaatse over de praktische kant van het overzetten door vrijwilligers Jo, Eugene en Jan van Natuurpunt Meeuwen-Gruitrode & Peer was een goede aanzet om tot actie over te gaan.
Onder begeleiding werden in 4 groepen van 7 kinderen op zoek gegaan naar padden, kikkers en salamanders in de opvangemmer van het in totaal 15 in de grond gegraven emmers.Voor de leerlingen was het een verassing en een belevenis om kennis te maken met deze dieren. Kinderen zijn spontaan begaan met dieren, ze stimuleren mekander om een bepaalde angst van het onbekende te overwinnen. In groep werken stimuleert het verkennen het doen en het leren.

Een wereld welke voor hun niet alledaags is, centraal stond op deze momenten het dier als dusdanig meer dan de leefwereld.
Met het nodige enthousiasme werden dan ook de dieren in overdracht emmers geplaatst en aan de hand van determinatiekaarten deze per soort vernoemd en genoteerd.
Tijdens het uitzetten aan een voortplantingspoel in de directe omgeving van de Brogelerweg was de link vlug gelegd naar voortplanting en leefwereld van deze bijzondere dieren.

Er werden 100 amfibieën overgezet, weer een deel van de tot nu 1729 overgezette dieren. En weer een bijdrage tot behoud van de nodige en belangrijke biodiversiteit in de Vallei van de Abeek.De leerlingen hebben alzo, in hun directe omgeving, een bijdrage geleverd bij het in standhouden van de populatie amfibieën.Begeleidster Jo gaf uitleg bij het ingeven van het aantal en soort amfibie via een app. op de smartphone. Een handig communicatiemiddel waarmee de kinderen al vertrouwd zijn.
Een warme choco gaf weer voldoende energie om te voet terug naar de school te wandelen.
Door omstandigheden kunnen er geen publieke paddenoverzet meer plaatsvinden.
Mooi geschreven gedichten bevestigd langs de Brogelerweg nodigen uit om de wereld van amfibieën door het oog van kinderen te lezen.

Natuurpunt dankt de scholen van Wijshagen en Ellikom voor hun interesse en deelname aan deze activiteiten. Voor volgend jaar zijn zij en anderen weer welkom aan de Brogelerweg in Ellikom, ’t Broek in Meeuwen en Steenweg Wijchmaal In Peer.

 

Externe links

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio