Niet zeker dat mondmaskers voor zorgverleners op tijd geleverd zullen worden

Print
Niet zeker dat mondmaskers voor zorgverleners op tijd geleverd zullen worden

Foto: ISOPIX

De mondmaskers die de overheid heeft besteld voor zorgmedewerkers die in aanraking komen met het coronavirus, dreigen er niet te komen.

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

LEES OOK. Vier Limburgse coronapatiënten op intensieve zorgen, één persoon kritiek

België plaatste enkele weken geleden een grote bestelling voor mondmaskers en andere sooorten van beschermingsmateriaal in het kader van een Europese groepsaankoop. Maar die bestelling laat dus op zich wachten.

“De levertijd loopt nog, maar dat venster om maskers te krijgen, dat is aan het sluiten”, waarschuwt viroloog Marc Van Ranst in De Zevende Dag. “Men doet heel erg zijn best, maar het is niet zeker dat die er gaan komen. En dan is dat een heel groot probleem. We hebben die maskers echt wel nodig.”

Volgens Inge Vervotte, de voorzitter van het zorgnetwerk Emmaüs, circuleren er geruchten dat de bestelling er zelfs helemaal niet zal komen. “We hopen dat we daar zo snel mogelijk bevestiging van krijgen. Dit gaat om een bestelling van 5 miljoen euro waarvan een groot gedeelte naar de huisartsen zou gaan en een deel zou verdeeld worden naar de ziekenhuizen.” Als de maskers er niet zouden komen, zou dat een “drama” zijn en zou het zorgpersoneel in een “onveilige en onverantwoorde situatie” terechtkomen, aldus de oud-minister.

“We wachten nog altijd”

In “C’est pas tous les jours dimanche” op RTL had ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block het over de bestelling. Volgens haar gaat het om een “internationale situatie die heel moeilijk is”. “Men had ons beloofd om de maskers voor middernacht te leveren. We wachten nog altijd, maar ondertussen zijn we op zoek aan het gaan naar andere pistes met de hulp van iedereen.”

Van Ranst klaagde in “De Zevende Dag” overigens nog aan dat er 11 jaar geleden nog een nationale voorraad was aan mondmaskers. “Die is er nu niet. Die is niet aangevuld. En dat is niet omdat mensen daar niet om gevraagd hebben.”

Nieuwe Video's