© Matthias Balk/dpa

Italiaanse bond vraagt UEFA om uitstel EK, ook Duitse voetbalfans willen toernooi opschuiven

De Italiaanse voetbalbond gaat bij de Europese voetbalfederatie UEFA aandringen op uitstel van het EK, dat volgens de huidige planning op 12 juni in Rome zou moeten beginnen. “Daartoe zullen we bij de UEFA een voorstel indienen”, liet voorzitter Gabriele Gravina weten. Hij gaf verder nog geen details prijs. Ook de Duitse voetbalfans denken dat een verplaatsing de beste oplossing is, meer bepaald naar de zomer van 2021

LEES OOK.LIVE. CORONAVIRUS IN DE SPORT: Volg hier het nieuws uit alle sporttakken op de voet

De UEFA praat dinsdag met de lidstaten en vertegenwoordigers van de clubs, spelers en competities in Europa om de grote gevolgen van het rondwarende coronavirus in kaart te brengen. Ook worden tijdens de videoconferentie mogelijke oplossingen besproken. Vrijwel alle competities liggen momenteel stil in Europa en ook de wedstrijden in de Champions League en Europa League gaan voorlopig niet door.

Verschillende Europese sportkranten berichtten de voorbije dagen al over een mogelijk uitstel van het EK. Zo klonk het onder meer dat de Big Five (La Liga, Serie A, Bundesliga, Ligue 1 en de Premier League) zouden aandringen om het toernooi minstens met enkele weken of een maand uit te stellen, of zelfs tot 2021. Bij die laatste optie zou het EK wel stevig in het vaarwater komen van de Nations League, de kwalificaties voor het WK 2022 in Qatar en het WK voor clubs van 2021. Uitstel met enkele weken of een maand wordt problematisch met het oog op de Olympische Spelen in Tokio, die eveneens ter discussie staan. Andere media spraken dan weer over drie alternatieve mogelijkheden: een toernooi achter gesloten deuren, een EK in landen die niet of niet zwaar getroffen zijn door het virus of uitstel van het EK.

Duitse voetbalfans willen EK in 2021

De meeste voetbalfans in Duitsland zijn voor een verplaatsing van het Europees kampioenschap voetbal naar de zomer van 2021. Dat blijkt uit een enquête, onder meer gehouden door zender Sport1.

49,1 procent van de ondervraagden is voor verplaatsing van het EK naar 2021. 26,2 procent vindt het het beste dat het EK helemaal niet doorgaat. 21,3 procent zegt dat het EK moet worden gehouden als alle clubcompetities zijn afgerond. Slechts 3,3 procent vindt dat het EK moet worden gehouden in de afgesproken periode, van 12 juni tot en met 12 juli.

De Europese voetbalbond vergadert dinsdag over de uitbraak van het nieuwe coronavirus en de gevolgen voor het EK.