Afscheidsfeestjes en volle cafés nu horeca vannacht de deuren moet sluiten

Vanaf middernacht moeten alle horecazaken de deuren sluiten. Dat was een van de maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad trof tegen het coronavirus. Maar bij wijze van afscheid was er in Limburg vanavond nog bijzonder veel te beleven. Zo knutselden de uitbaters van café The Mezz in Leopoldsburg , nadat ze het nieuws donderdagavond vernamen, nog snel een afscheidsparty in elkaar. In andere cafés kwamen de vaste klanten nog genieten van enkele laatste drankjes vooraleer hun stamcafé de deuren moet sluiten tot minstens de paasvakantie.

BEKIJK OOK. Caféklanten over sluiting horeca: “Dan maar thuis blijven en geen gat in mijn budget”

“The last chance” in Leopoldsburg

© zb

Met de party “The last chance” wilt ‘The Mezz’ met hun klanten nog een laatste keer een feestje bouwen. Na middernacht sluiten ze hun deuren tot 3 april. “Natuurlijk is het jammer”, zegt Lars van The Mezz. “Maar we hebben wel begrip voor de situatie. Misschien kunnen we van de tijd gebruik maken om eens goed uit te slapen. Het uitverkochte event van zaterdag kan jammer genoeg niet door gaan. We hebben alle tickets terugbetaald. Vanavond gaan we ons met zijn allen nog eens goed laten gaan. We verwachten straks nog veel volk.”

Honderden jongeren vieren lockdownfeestje op Dusartplein in Hasselt

Een lockdownfeestje op het Dusartplein, zo leek het vrijdagavond in Hasselt. Veel vroeger dan anders troepten 400 zorgeloze jongeren er samen. Het woord corona viel er nauwelijks, tenzij in een bestelling met een citroenschijfje.

De zaakvoerders zijn er uiteraard wel mee bezig. “Nooit meegemaakt in 25 jaren”, zegt David Abeck van Café Van Gogh. “Maar ik heb er absoluut wel begrip voor en mijn collega’s ook. Bovendien kunnen we niet klagen over de maatregelen, die vooral de stad bijzonder snel genomen heeft. De kwijtschelding van de terrasbelasting is al een heel mooie geste en horecabonnen van 5 euro die elke Hasselaar krijgt, zetten ons meteen weer in een mooie startpositie ook. Het is wat het is, om middernacht gaan we dicht en dan valt het af te wachten voor hoelang. Intussen gaan we een grote opruiming houden, beginnen in de kelder en eindigen op zolder. En hier en daar een flinke streep verf. Wat kunnen we anders doen?”

© Boumediene Belbachir

Heusden-Zolder: cafés aan de Koolmijnlaan verveeld met de opgelegde sluiting

De cafés aan de Koolmijnlaan in Heusden-Zolder, waar voornamelijk mannen samenkomen met Turkse roots zitten verveeld met de sluiting die hen werd opgelegd door de overheid. Ze hebben wel begrip voor de situatie. Één van hen is het cultuurcafé waar jonge en oudere mannen hun dag doorbrengen. De vereniging wordt door vrijwilligers uitgebaat. Ze maken zich vooral zorgen over elkaar. “Waar moeten we nu ganse dagen naartoe? We zijn gewoon om elke dag samen te zijn. We vragen hier raad over bepaalde problemen. En we komen hier samen om thee te drinken en bij te babbelen. De komende weken valt dat weg. Ik kan mij geen dag inbeelden zonder café. We blijven hier sowieso nog tot middernacht”,klinkt het.

Ook in de andere cafés aan de Koolmijnlaan zit veel mannelijk volk. Overal waar je binnenkort krijg je eau de cologne in je handen.

© zb

Nieuwerkerken: “Sluiten om middernacht zal moeilijk worden”

In café Bij Nasser in zijn de vaste stamgasten op post vanavond. “Maar ze drinken wel meer als anders”, zegt cafébaas André Willems. “Normaal gaat op vrijdag de deur pas dicht rond vijf uur ‘s nachts. Sluiten om middernacht zal een moeilijke worden.” Maar wat gaat de cafébaas nu de volgende weken doen? “Ik heb al heel wat werkaanbiedingen gekregen, ondermeer bij een vloerder. Maar daar ga ik voor passen. Ik ga de zaak wat opruimen en het terras klaarmaken voor de zomer. En daarna ga ik fietsen of met de moto rijden. Alleen heel spijtig dat ik geen terrasje zal kunnen doen!”

© len

Pelt

In café ‘Het 8ste Sacrament’ in Pelt was er vanavond ook nog een gezellige drukte.

© path

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's