Een noodtent bij het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel.

Een noodtent bij het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel. © belga

Corona

Ziekenhuizen stellen niet dringende ingrepen uit door coronavirus

Uw stamkroeg sluit om de piek van coronabesmettingen uit te smeren en de druk op ziekenhuizen te beperken. Die stellen intussen alles in het werk om patiënten op te blijven vangen. Niet-dringende ingrepen worden uitgesteld, in het UZ van Gent sluiten operatiekwartieren om personeel elders in te zetten. Op de spoeddiensten is wel al sprake van een sterk toegenomen druk.

Nikolas Vanhecke

Met een gezondheidssituatie die elke dag verandert, is de spanning in veel ziekenhuizen te snijden. Geen wonder dat de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad gisterenavond laat op opluchting werden onthaald. “We zijn tevreden over de radicale maar nodige maatregelen om de besmettingscurve af te vlakken”, tweette Geert Meyfroidt, specialist intensieve zorgen bij het UZ van Leuven. “Het gaan moeilijke weken worden, maar we zijn er klaar voor.”

Het UZ van Gent bevestigt dat. “Het belangrijkste is dat de piek zo laag mogelijk wordt gehouden”, zegt woordvoerster Karlien Wauters. “Er is wel wat stress omdat er opvang moet worden geregeld voor de kinderen van onze zorgverleners, maar we zullen daar een oplossing voor vinden.”

Slaaponderzoek

Overal wordt de afweging gemaakt wat van het gewone programma tijdelijk on hold kan worden gezet zonder dat patiënten daar grote hinder bij ervaren. Het UZ van Antwerpen neemt als referentieziekenhuis een bijzondere rol op in de bestrijding van het coronavirus. Een afdeling waar een deel van de slaaponderzoeken normaal plaatsvindt is omgevormd tot opvang voor vermoedelijke covid-19-patiënten, waardoor bepaalde slaaponderzoeken zijn uitgesteld.

Daarnaast was volgens woordvoerster Evita Bonné al een tiental niet-dringende operaties uitgesteld. Het ziekenhuis wil vooral zijn ‘tertiaire functie’ kunnen blijven uitoefenen, waarbij patiënten met de meest complexe aandoeningen worden verzorgd. “Wij zijn ook gespecialiseerd in zware acute pathologie zoals zware trauma’s, oncologische aandoeningen en complexe beroertezorg”, zegt Bonné. “De zorg voor die patiënten mag niet op de helling komen te staan. Er zijn een aantal scenario’s voor opschaling en die sturen we dynamisch en dagelijks bij.”

Even wachten op prothese

Ook het UZ van Leuven heeft al een aantal ingrepen moeten uitstellen. “Een knie- of heupprothese, bijvoorbeeld”, zegt woordvoerster Ann Lemaitre. “Wie zijn heup breekt, wordt natuurlijk meteen geholpen. Maar operaties die al een hele tijd gepland zijn, hebben we in bepaalde gevallen geannuleerd. De mensen zijn daarover al telefonisch op de hoogte gebracht.”

Wat hebben knieprothesen te maken met een zware luchtweginfectie zoals corona? Na de operatie worden de orthopedische patiënten niet meteen naar huis gestuurd, maar blijven ze in het ziekenhuis voor verzorging. Door die ingrepen uit te stellen, willen ziekenhuizen voldoende bedden vrijhouden voor coronapatiënten, voor wie er een apart circuit moet zijn, én voor andere ernstig zieke patiënten. “We zijn voorbereid”, zegt Lemaitre.

© belga

Om diezelfde reden heeft het UZ Gent zes van zijn operatiekwartieren gesloten, wat neerkomt op ongeveer een kwart van de capaciteit. “Het personeel dat daar werkt, kan worden ingezet voor de opvolging van patiënten op intensieve zorgen”, zegt Wauters. “Nieuwe niet-dringende ingrepen worden voorlopig niet ingepland en sommige die al op de agenda stonden, zijn ook bij ons uitgesteld. Elke ochtend overwegen we welke stappen nodig zijn. Op dit moment (vanmiddag, nvdr.) valt het aantal opnames mee, maar we merken dat het op de spoedafdeling toch druk is aan het worden. We hebben er alle vertrouwen in dat we voldoende bedden ter beschikking hebben op intensieve zorgen. Het Jan Palfijnziekenhuis neemt een aantal van onze geriatrische patiënten over, zodat wij meer ruimte hebben voor de longpatiënten.”

Spoedafdelingen

Ook Jan Stroobandts voorzitter van de Belgische Vereniging van Spoedartsen en hoofd spoedgevallen in het algemeen ziekenhuis ZNA Middelheim merkt dat het op de spoedafdelingen wel al heel druk wordt. “We moeten mensen testen, en het duurt dan 18 uur voordat ze het resultaat kennen. In die periode moeten we de mensen isoleren. Die procedures zijn zenuwslopend.”

Hij merkt ook dat het steeds moeilijker wordt om personeel beschikbaar te hebben. “Van zodra iemand hoest, moet die getest worden. En als iemand de huisarts belt, dan moet die medewerker zeven dagen thuisblijven. Ik denk dat de overheid op dat vlak moet werken aan andere richtlijnen.”

Stroobandts verwacht dat vanaf volgende week de druk deels zal verschuiven van de spoedafdelingen naar de afdelingen intensieve zorgen. “Dat zijn de volgende die klappen krijgen.” Voor de gewone behandelende afdelingen verwacht hij minder problemen, omdat iedereen bezig is met het verplaatsen van niet-dringende ingrepen.

1.900 bedden

De Leuvense intensivist Meyfroidt verklaarde dinsdag op Terzake dat er in België ongeveer 1.900 bedden beschikbaar zijn op afdelingen voor intensieve zorgen, wat meer is dan in Italië. Voor de duidelijkheid: dat zijn verre van allemaal bedden voor coronapatiënten. Meyfroidt verwacht dat dit voldoende capaciteit is, maar dat elk niveau van intensieve zorgen zijn deel zal moeten doen.

Wanneer ziekenhuizen snel extra gezondheidsinfrastructuur uit de grond zouden willen stampen, vallen hiervoor tijdelijk regels en procedures rond omgevingsbeleid weg. Dat heeft de Vlaamse regering deze voormiddag beslist. “Met dit nooddecreet zijn we echter voorbereid om snel constructies op te zetten om extra capaciteit te voorzien”, zei Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's