Premie van 4.000 euro voor cafés en alle andere maatregelen van de Vlaamse regering

De Vlaamse regering maakt tot 150 miljoen euro vrij voor nieuwe maatregelen om de impact van de coronacrisis te beperken. Zo kunnen bedrijven en kleinhandelszaken rekenen op een hinderpremie tot 4.000 euro.

Yves Lambrix

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

LEES OOK. Grof geschut om het virus te verslaan: lessen geschorst, horeca dicht

Donderdagavond nam de Nationale Veiligheidsraad al enkele radicale maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan: de lessen op scholen worden drie weken opgeschort (tot aan de Paasvakantie); cafés, restaurants en discotheken sluiten de deuren tot 3 april; en in het weekend zijn alleen voedingswinkels, apothekers en winkels voor dierenvoeding open.

Omdat de economische impact enorm groot is, heeft de Vlaamse regering vrijdagochtend bijkomende maatregelen genomen. Alle kosten samen komen neer op 140 à 150 miljoen euro extra uitgaven voor de Vlaamse regering. “Onze begroting is structureel in orde en kan tegen een stootje”, verzekert minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA). “Maar in september volgt er toch een extra begrotingscontrole.”

Een overzicht van de maatregelen:

1. WERK

Naast het aanmoedigen van telewerk en het creatief omgaan met de arbeidsregeling (gespreid werken, gespreide middagpauzes…) komen er extra maatregelen:

- 100 miljoen euro crisismaatregelen voor ondernemingen: de Vlaamse regering heeft 100 miljoen euro waarborg staan aan banken om leningen van ondernemingen én zelfstandigen terug te betalen. “Als je dat in volume uitrekent, betekent dat we nu al 1.000 leningen van 100.000 euro kunnen waarborgen voor 75 procent”, zegt minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). Ook de voorwaarden om bepaalde subsidies te krijgen worden versoepeld.

- Hinderpremies voor zaken die moeten sluiten: net als bij hinder door openbare werken, voorziet de Vlaamse regering nu in een premie voor ondernemingen en zelfstandigen die getroffen worden door de coronamaatregelen. Dat moet ernstig inkomensverlies deels compenseren. Bedrijven die tot 3 april permanent moeten sluiten door de coronacrisis krijgen een eenmalige hinderpremie van 4.000 euro. Dat is al zeker het geval door cafés, restaurants en discotheken. Wie alleen in het weekend moet sluiten (alle andere winkels behalve voedingwinkels, apotheken en winkels voor dierenvoeding) kan 2.000 euro krijgen. Voor al deze bedrijven, winkels en horecazaken zou daar 160 euro per dag bijkomen als ze langer dan 21 dagen moeten sluiten.

- Aanslagbiljetten grondbelasting komen later: de aanslagbiljetten voor de onroerende voorheffing aan bedrijven worden niet in mei, maar pas in september verstuurd. “Specifiek aan ondernemingen stellen we daarmee 1 miljard aan belastingen uit. Zij krijgen dan tot eind november om die bedragen te betalen”, zegt minister Matthias Diependaele.

- Meer solidariteit van burgers: minister-president Jan Jambon (N-VA) roept burgers op tot solidariteit met de cultuursector en de horeca. “Voor een individuele burger is een ticket niet terugvragen niet zo’n grote inspanning. Ik heb ook al mensen gehoord die verhuren aan de horeca en afzien van één maand huur. Ik roep de bevolking op om samen te kijken wat ieder van ons kan doen.”

- Diensten gegarandeerd: “De levering van gas, elektriciteit en drinkwater, en de afvalophaling blijven gegarandeerd”, belooft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).

Daarnaast zitten nog drie maatregelen in onderzoek. “Er komt overleg met Febelfin hoe de bankensector bedrijven en gezinnen kan ondersteunen”, zegt Economieminister Hilde Crevits. “Daarnaast onderzoeken we een schaderegeling voor bedrijven in specifieke sectoren die door de coronacrisis zijn getroffen. Ik denk aan de reissector en sierteelt. Ten slotte hopen we dat Europa flexibel zal zijn met zijn begrotingsregels en staatssteun. We hebben dat in een brief aan Commissievoorzitster Ursula von der Leyen gevraagd en hopen snel antwoord te krijgen.”

2. ONDERWIJS

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bekeek gisteren samen met de koepels en sociale partners hoe de opschorting van de lessen en de opvang in scholen het best kan worden georganiseerd. “We zoeken ook naar pragmatische en flexibele oplossingen zodat de komende drie weken niet verloren gaan en er geen leerachterstand ontstaat.”

Weyts denkt aan de uitbreiding van initiatieven als Bednet, waarmee zieke leerlingen tot nu toe live verbinding konden maken met de klas, aan Smartschool en zelfs aan de VRT die kan worden ingeschakeld in het lesaanbod op tv/website.

3. WELZIJN

“Dit is een uitzonderlijke stresstest voor ons gezondheidssyteem”, zegt Welzijnsminister Wouter Beke (CD&V). Eerder besliste die al dat de woon-zorgcentra voor ouderen geen bezoek meer mogen ontvangen (uitgezonderd mantelzorgers en vrijwilligers) en dat dienstencentra en dagcentra sluiten. Nu gaat hij een stap verder:

- Bezoekverbod wordt uitgebreid: de residentiële voorzieningen voor personen met een handicap en de psychiatrische instellingen sluiten voor bezoek. “Hetzelfde zal gelden voor kortverblijven voor zieke kinderen en mensen met een levensbedreigende ziekte”, zegt Beke.

- 7 miljoen voor extra mondmaskers: na de bestelling van extra mondmaskers voor 1,6 miljoen euro vorige week, wordt de komende dagen een nieuwe levering voor 7 miljoen euro geplaatst. “Die mondmaskers zullen vooral naar woon-zorgcentra en thuiszorg gaan”, zegt Beke.

Opvang gegarandeerd: zieke kinderen moeten thuisblijven. Wie zijn kinderen toch naar school stuurt, moet zich aan de strikte hygiënische maatregelen houden en bezoek dat niet noodzakelijk is vermijden. De crèches en buitenschoolse opvang blijven open, maar zullen dezelfde regels strikt hanteren.

- Extra capaciteit: de grote vrees is dat het aantal coronabesmettingen te snel piekt, waardoor de gezondheidszorg onvoldoende capaciteit heeft. In Wuhan in China, waar het virus uitbrak, werd zo in tien dagen een noodziekenhuis gebouwd. “Ook hier kunnen we tijdelijk wachtruimtes of consultatieruimtes bijbouwen. Als die voor maximaal vier maanden geplaatst worden, is er vaak geen vergunning voor nodig”, verduidelijkt minister van Omgeving Zuhal Demir. De Vlaamse regering wil ook een “nooddecreet” goedkeuren om ook andere infrastructuur vrij te stellen van een omgevingsvergunning.

4. BINNENLANDS BESTUUR

Minister van Binnenlands bestuur Bart Somers (Open Vld) heeft vier maatregelen genomen:

- De Vlaamse administratie vraagt haar personeelsleden om maximaal thuis te werken.

- Alle gebedshuizen van alle geloofsgemeenschappen (christenen, moslims, joden…) richten geen diensten meer in. “Begrafenissen en huwelijken kunnen nog, maar in intieme kring”, zegt Somers.

- De inburgeringscursussen worden opgeschort. “We bekijken hoe we de lessen op een alternatieve wijze kunnen geven”, zegt Somers.

- Er komt een coördinatiecel van de Vlaamse overheid die alle beslissingen van de verschillende departementen oplijst en communiceert.

5. TOERISME

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) en Toerisme Vlaanderen nemen concrete steunmaatregelen om de impact van het coronavirus op de toeristische sector te beperken. Zo zal een budget van 5 miljoen euro worden vrijgemaakt voor jeugdtoerisme en sociaal toerisme. “Toerisme Vlaanderen zal dit jaar ook geen pacht innen bij 21 jeugdherbergen, een maatregel ter waarde van 1 miljoen euro”, zegt Demir, die ook al denkt aan het post-coronatijdperk. “Alle middelen voor Toerisme die we niet kunnen inzetten in 2020, zetten we zonder verlies over naar 2021.”

6. MOBILITEIT

De maatregelen bij De Lijn worden aangescherpt. Vanaf morgen zullen er geen cash betalingen meer mogelijk zijn op bus of tram. “Zo willen we de 110.000 fysieke contacten vermijden tussen medewerkers en reizigers die elke week plaatsvinden”, zegt minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld).

Eerder raakte bekend dat passagiers vanaf nu achteraan moeten opstappen op de bussen en trams, om zo het contact met de chauffeur tot een minimum te beperken. “We doen ook de oproep om enkel de hoogstnoodzakelijke ritten te doen”, zegt Peeters. “Feit is wel dat trams en bussen sowieso zullen blijven rijden.”

Peeters bekijkt de volgende dagen ook hoe het verder moet met de rijopleidingen.

7. MEDIA EN JEUGD

Minister van Media en Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) wijst erop dat alle activiteiten van jeugdbewegingen zijn opgeschort en dat dit zo blijft. Ook voor de VRT zou een speciale rol zijn weggelegd. “Naast een eventueel lesaanbod gaan we het aanbod bekijken voor kinderen en jongeren die overdag thuis zitten. Dat zal ook gebeuren voor senioren in rusthuizen, nu die geen bezoek meer kunnen krijgen”, zegt Dalle.

8. CULTUUR

Alle activiteiten in de culturele sector zijn tot 3 april opgeschort. “Dat heeft een erg grote impact”, zegt Cultuurminister Jam Jambon. “Voor deze organisatoren zullen we dezelfde flexibiliteit inlassen: subsidies die zijn toegekend aan voorstellingen die nu plots niet meer doorgaan, zullen toch worden uitgekeerd.”

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's