NATIONALE VEILIGHEIDSRAAD

Grof geschut om het virus te verslaan: lessen geschorst, horeca dicht

Pas na uren vergaderen kwam de Nationale Veiligheidsraad gisteravond om iets voor elf dan toch met drastische maatregelen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Vooral het sluiten van de scholen bleek communautair een harde noot om te kraken. De maatregelen zijn minstens tot 3 april van kracht. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert administratieve boetes.

sco, cv, mec, jfja, bbr, san

LEES OOK. Jan Jambon verdedigt maatregelen: “Doortastend, ingrijpend en broodnodig”

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

---------

OVERZICHT. De nieuwe maatregelen tot minstens 3 april:

SCHOOL EN OPVANG

Alle lessen worden opgeschort, maar de scholen gaan niet dicht. Die moeten opvang voorzien, zeker voor kinderen van professionelen uit de gezondheidszorg en openbare veiligheid, en voor kinderen van ouders die moeilijk opvang kunnen voorzien en anders bij ouderen zouden terechtkomen.

Crèches blijven open.

Universiteiten en hogescholen blijven open, maar worden “aangemoedigd om te zorgen voor alternatieven voor de traditionele cursussen in collegezalen of in besloten ruimtes”. Er wordt geadviseerd in afstandsonderwijs te voorzien.

WERK

Telewerk – of thuiswerk – moet worden bevorderd.

WINKELS

De komende weken zullen enkel de winkels die essentiële diensten leveren, zoals voedingswinkels en apotheken, zoals normaal open blijven, ook in het weekend.

Alle andere winkels zijn tijdens de week open, maar moeten in het weekend de deuren sluiten.

OPENBAAR VERVOER

Het openbaar vervoer functioneert normaal, maar er wordt gevraagd om zich te beperken tot noodzakelijke verplaatsingen. “Met glijdende werkuren is het mogelijk het openbaar vervoer niet te overbelasten.”

EVENEMENTEN

Alle recreatieve, sportieve, culturele en folkloristische activiteiten worden geannuleerd, ongeacht hun grootte en of ze openbaar dan wel privé zijn.

HORECA

Onder andere cafés, restaurants en discotheken moeten dicht.

Thuisbezorging en drive-in zijn toegestaan

Hotels blijven open, behalve hun eventuele restaurant.

OVERZICHT. Deze maatregelen neemt de Vlaamse regering

--------

De persmededeling vanuit het kabinet van premier Sophie Wilmès (MR) kwam iets na acht uur ’s avonds. Waarna er uren niets gebeurde. Al die tijd zat de Nationale Veiligheidsraad, aangevuld met de minister-presidenten, te discussiëren over de aanpak van het nieuwe coronavirus. Pas om iets voor elf kwam er witte rook.

Alle sport- en cultuurevenementen worden alvast tot 3 april geannuleerd, zowel publiek als privé.

Ook alle bars, restaurants en andere horeca moeten vanaf vrijdag middernacht tot 3 april de deuren sluiten. Winkels die essentiële diensten leveren, zoals apothekers en supermarkten, blijven open. De rest sluit tijdens het weekend. Dit om te vermijden dat jonge en oudere generaties dan te veel in contact met elkaar komen.

Wie zich niet houdt aan de beslissingen, riskeert administratieve boetes. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) sluit niet uit dat de maatregelen ook na 3 april van kracht zullen zijn. Eind maart volgt een evaluatie.

LEES OOK. Extra vrije tijd door corona: “Babyboom over negen maanden? Zou goed kunnen”

Scholen dicht

Bovenal gaan ook de scholen vanaf maandag dicht. Er worden geen lessen gegeven. Voor de kinderen tot 14 jaar die enkel door de grootouders kunnen opgevangen worden of wiens ouders in de zorg- of veiligheidssector werken, wordt binnen de school opvang voorzien. “Maar ook tweeverdieners zullen kunnen genieten van opvang indien nodig”, voegde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) daar aan toe. Hij sprak tegen dat scholen dichtgaan, enkel de lessen worden opgeschort. Die nuance wees op een fel bevochten compromis binnen de Veiligheidsraad. Voor de vergadering had Jambon immers gezegd dat de scholen niet zouden dichtgaan. Zijn minister van Onderwijs en partijgenoot Ben Weyts had dat ook verklaard. Voor de Franstaligen was dat moeilijk slikken. Zeker toen het nieuws doorsijpelde dat in Frankrijk alle scholen de deuren zouden sluiten. Prompt kantelde de vergadering. Uiteindelijk kwam Weyts met het compromis. Geen les maar wel opvang. Kinderen bij grootouders plaatsen is volgens Weyts immers “een zeer slecht idee.”

Voor het afschaffen van alle evenementen zou er wel een grotere eensgezindheid rond de tafel geweest zijn. Dinsdag werd de limiet door de Veiligheidsraad nog op duizend deelnemers gelegd, maar er kwam veel kritiek op dat arbitraire getal. Andere Europese landen hanteren een scherpere grens. Het afschaffen van alle evenementen binnen en buiten creëert nu duidelijkheid. Gedaan met creatieve organisatoren die nog evenementen voor 950 mensen zouden willen organiseren.

Het openbaar vervoer zal blijven rijden, maar Wilmès riep op om het niet te gebruiken als het niet nodig is.

LEES OOK. Limburg slaat aan het hamsteren, supermarkten roepen op tot kalmte

Nieuwe omstandigheden

Dat er nu wel plaats is voor meer ingrijpende maatregelen komt door de veranderende omstandigheden, zo klinkt bij verschillende partijen. Er zijn nu al drie mensen overleden aan het coronavirus. Daarnaast staat de teller, volgens de laatste officiële cijfers, op 399 vastgestelde besmettingen. Alleen al gisteren werden er 85 gevallen vastgesteld. Tot slot heeft de Bel20 een ongeziene daling gekend en zijn mensen aan het hamsteren geslagen. De druk van onderuit werd zo steeds groter. Een groep experts gespecialiseerd in infectieziektebestrijding waarschuwde gisteren bovendien dat België zou afstevenen op het Italiaanse scenario als er niet harder zou worden ingegrepen. Dat signaal kwam, met vertraging, aan in de Wetstraat. “Dit is geen lockdown. Maar de bedoeling van de maatregelen is net om de Italiaanse situatie te vermijden”, zo zei Wilmès. Ze riep ook op om te stoppen met hamsteren.

België komt nu in het rijtje van landen die hard ingrijpen om de virusverspreiding te vertragen. Maar we behoren niet tot de snelste leerlingen van de Europese klas.

Meer over Sophie Wilmès