Bedenkelijke blik bij Evenepoel.

Bedenkelijke blik bij Evenepoel. © Photo News

Opnieuw problemen voor Remco Evenepoel en co: Ronde van Catalonië gaat niet door, Giro denkt aan andere datum

De Ronde van Catalonië (23 maart tot 29 maart) gaat dit jaar niet door. Dat heeft de organisatie laten weten. En daarmee komen een aantal toprenners in de problemen. RCS-baas Mauro Vegni denkt dan weer luidop aan een andere datum voor de Giro.

gvdl

Een echte verrassing was de beslissing in Catalonië niet. De Spaanse federatie had eerder op de dag laten weten dat het wedstrijden van de nationale kalender tot en met 31 maart had opgeschort. Even later volgde het bericht dat ook de Ronde van Catalonië, behorend tot de World Tour, niet zou worden gereden.

Voor een groot aantal ronderenners was de Catalaanse rittenwedstrijd een belangrijke afspraak. Het was de wedstrijd waarin heel wat teams opnieuw in competitie wilden uitkomen na een zelfopgelegde quarantaine. Onder anderen Jumbo-Visma (Dumoulin), Team Ineos (Froome, Bernal) en Movistar (Valverde) verkeerden in deze situatie. Vanuit Belgisch standpunt was dit vooral voor Remco Evenepoel een superbelangrijke wedstrijd. De kopman van Deceuninck - Quick-Step zag eerder al Tirreno-Adriatico door de neus geboord en wilde in Catalonië een eerste stap zetten richting opbouw naar zijn debuut in de Giro.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Evenepoel moet nu, samen met een rist andere klassementsrenners, op zoek naar een andere opbouw richting Giro in de wetenschap dat het niet eens zeker is of ook deze wedstrijd, met start op 9 mei in Boedapest, überhaupt zal doorgaan.

Vegni denkt aan latere start

RCS-baas Mauro Vegni beleeft een rampzalig jaar. Na het voortijdig afbreken van de UAE Tour en de annulatie van de Italiaanse wedstrijden Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo, hangt er ook een schaduw boven de start van de Giro.

Deze wedstrijd start normaal op 9 mei in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Maar ook in Hongarije is de noodtoestand afgekondigd onder invloed van het coronavirus. “We proberen negen mei als startdatum te behouden maar als het niet anders kan, zullen we voor een andere datum opteren”, aldus Vegni bij het nieuwsagentschap Adnkronos. “We staan permanent in contact met de Hongaarse autoriteiten. Net als wij zijn ook zij in strijd met het virus. Voor drie april gaan we zeker geen beslissing nemen. Ik verwacht dat tegen die tijd een beslissing zal worden over het verdere verloop van het jaar. Wij willen ook weten wat de UEFA beslist in verband met het Europees kampioenschap voetbal. Het wordt een serieuze puzzel om alle sportevenementen dit jaar te laten doorgaan.”

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's