Pech voor Van Tichelt en Nikiforov: olympische kwalificatietoernooien afgelast, weg naar Tokio wordt opnieuw moeilijker

Print
Pech voor Van Tichelt en Nikiforov: olympische kwalificatietoernooien afgelast, weg naar Tokio wordt opnieuw moeilijker

Foto: BELGA

De Internationale Judofederatie (IJF) heeft maandagavond, na eerst de Grand Slam van Jekaterinenburg van komend weekend te hebben afgelast, ook alle andere olympische kwalificatietoernooien tot 30 april geannuleerd.

Enkele uren nadat de Belgische toppers Dirk Van Tichelt (-73 kg) en Toma Nikiforov (-100 kg) nog hadden aangegeven naar Rusland te trekken om deel te nemen aan de Grand Slam judo van Jekaterinenburg maakte de Internationale Judofederatie (IJF) bekend dat het toernooi geannuleerd wordt wegens de uitbraak van het coronavirus. Franse en Italiaanse judoka’s hadden eerder al laten weten niet te zullen afreizen.

Even later annuleerde de IJF ook alle andere olympische kwalificatietoernooien tot 30 april. De Grand Prix van Tblissi (27-29 maart) en de Grand Prix van Antalya (3-5 april) gaan dus ook niet door, net als alle continentale toernooien. Vorige week werd ook al de Grand Prix van Rabat afgelast.

Het is een flinke streep door de rekening van Dirk Van Tichelt (-73 kg) en Toma Nikiforov (-100 kg). Onze twee landgenoten moeten dringend zo veel mogelijk wedstrijden winnen om alsnog kans te maken op een ticket voor de Olympische Spelen.

In Jekaterinenburg zouden zeven Belgische judoka’s deelnemen. Vicewereldkampioen Matthias Casse (-81 kg) was niet voorzien.