Zonhovense scholieren koken voor weeshuis Osjosma in Haïti

Print
Zonhovense scholieren koken voor weeshuis Osjosma in Haïti

Foto: Frans Vandueren

Oudsbergen - De vierdejaars STW van het Sint-Jan Berchmansinstituut krijgen elk jaar een geïntegreerde opdracht. Dit jaar werd Frans Vandueren uit Oudsbergen uitgenodigd om te vertellen over zijn weeshuis in Haïti. De leerlingen schoten meteen in actie, verkochten pompoensoep en zamelden zo 1.000 euro in voor het project.

De vierdejaars STW van het Sint-Jan Berchmansinstituut krijgen elk jaar een geïntegreerde opdracht. De leerkrachten nodigen een spreker uit over een welomschreven thema. Vooraf krijgen de leerlingen een taak waarbij ze al meteen alle informatie moeten verwerken en een reeks opdrachten uitvoeren.

De spreker was Frans Vandueren uit Oudsbergen. Hij kwam in het eerste trimester zijn project Osjosma voorstellen. Dat is een weeshuis in het straatarme land Haïti, een land dat ten andere geregeld getroffen wordt door natuurrampen en ook niet gespaard blijft van onlusten en opstanden. Hij vertelde aan de leerlingen dat zijn inzet voor dit project zijn oorsprong vond in een adoptieverhaal. Zijn vrouw en hij hadden immers twee kinderen geadopteerd uit Haïti. Bij zijn eerste reis naar Haïti in 2001 had hij zich laten overhalen om samen met lokale mensen een weeshuis op te starten. Frans stelde niet alleen het verhaal van het weeshuis voor, maar loodste de leerlingen ook door de levensomstandigheden in een ontwikkelingsland. Haïti is immers een van de allerarmste landen van de wereld.

Na afloop konden de leerlingen nog vragen stellen. In de proef zat ook een kookactiviteit. Leerkrachten en leerlingen wilden daarbij een Haïtiaanse toets inbrengen in hun maaltijd en meteen ook wat geld inzamelen voor het weeshuisproject. Vele kooklessen lang werden kilo's pompoen versneden en tot soep gekookt. De verkoop daarvan bracht het mooie bedrag van maar liefst 1.000 euro op.

Een glunderende Frans mocht onlangs de cheque gaan ophalen. Bij die gelegenheid kon hij alle leerlingen bedanken en ook nog even een actuele stand van zaken van het weeshuis meegeven. Op 9 maart reist hij voor de 30ste keer naar Haïti. Hij beloofde om het heuglijke nieuws mee te delen aan de kinderen en jongeren van het weeshuis Osjosma.

Facebook: Osjosma, good to help these kids

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio