Bommetje in F1-land: zeven teams kanten zich tegen Ferrari

Print
Bommetje in F1-land: zeven teams kanten zich tegen Ferrari

Blijven rijden: Ferrari krijgt geen sanctie in 2020. Foto: Photo News

Ze zijn ‘geschokt’. Zeven renstallen uit de Formule 1 hebben in een gezamenlijk communiqué brandhout gemaakt van een onderzoek van bondsinstantie FIA naar Ferrari. Die werd vorig jaar beschuldigd van sjoemelen met de brandstoftoevoer, maar werd nu na een geheime schikking met de FIA vrijgesproken. Onbegrijpelijk, vindt de concurrentie.

“We zijn verrast en geschokt door het statement van de FIA aangaande het onderzoek naar de motor van Ferrari”, zeggen de zeven F1-teams. “Na maanden van onderzoek, dat alleen werd gestart na vragen van andere teams, zijn we fel tegen het feit dat de FIA een geheime schikking treft met Ferrari. Daarom willen we volledige openheid van zaken, zodat iedereen binnen onze sport eerlijk wordt behandeld.”

Iedereen tegen Ferrari… buiten Ferrari

De zeven ploegen - allemaal dus, buiten Ferrari en Ferrari-motorteams Haas en Alfa Romeo - vinden het onbegrijpelijk dat Ferrari geen sanctie krijgt voor vermeend valsspelen met de brandstoftoevoer. Dankzij die brandstoftoevoer zou de renstal vele GP’s lang een oneerlijk snelheidsvoordeel gehad hebben. Pas toen de FIA een officieel onderzoek begon - vlak voor de Grand Prix in de Verenigde Staten, de op twee na laatste - verdween het voordeel plots. “Dat krijg je als je stopt met valsspelen”, toonde Max Verstappen (Aston Martin Red Bull Racing) zich toen al bijzonder scherp. Wordt ongetwijfeld vervolgd.