Pasar bezoekt bruinkoolmijn bij Hambach

Print

Foto: Antoon Duisters

Hamont-Achel - Een groep van 54 deelnemers van Pasar bracht zopas een bezoekje aan de streek van de bruinkool.

"In Schloss Paffendorf kregen we onder leiding van een gids uitleg bij de tentoonstelling rond het delven van bruinkool", klinkt het bij de Pasar-leden. "Dat het gebruik van bruinkool voor het opwekken van energie erg vervuilend is, werd door de gids met allerlei voorbeelden aangehaald. De grote kanttekening daarbij was echter dat de hele streek met betrekking tot economie, wonen en werken onlosmakelijk verbonden is met de bruinkool. De inkijk in de ‘open mijn’ - Tagebau in het Duits - is en blijft indrukwekkend."

De mijn bij Hambach meet 88 vierkante kilometer oftewel twee keer zo groot als Hamont-Achel en dan nog 400 meter diep. "Volgens de gids zijn de enorme schrapers zo lang als de Rijnbrug in Keulen. De wandeling op de Sofiënhöhe, zeg maar de terril, moesten we noodgedwongen onderbreken door het zeer gure weer met veel harde wind, sneeuw, regen en hagel. Dit was echter snel vergeten door een lekkere schnitzel met frieten met een pintje."

Ook geïnteresseerd om een keer met Pasar mee op uitstap te gaan? Dat kan, ook als niet-lid. Meer info op de website: www.pasar.be/hamont-achel


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio