Griep of corona? Dit zijn de symptomen van het nieuwe coronavirus

Zou het de griep zijn? Of toch het nieuwe coronavirus? Alle alarmsignalen op een rijtje.

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

De symptomen van griep, een verkoudheid en het nieuwe coronavirus lijken erg op elkaar, waardoor onderscheid niet altijd eenvoudig is. De symptomen van covid-19 variëren van milde tot ernstige luchtwegaandoeningen met koorts, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden. Bepaalde bevolkingsgroepen worden beschouwd als “risicogroepen”; zij zijn mee kwetsbaar voor het ontwikkelen van ernstige symptomen. Het gaat hier voornamelijk over personen ouder dan 65 jaar en personen die lijden aan ernstige chronische ziektes.

“In tachtig procent van de besmette coronagevallen zijn de typische symptomen koorts en hoesten. Maar daar kunnen ook andere klachten zoals keelpijn, spierpijn en hoofdpijn bijkomen. Eigenlijk verschilt het niet veel van griep”, zegt viroloog Steven Van Gucht van sciensano. Af en toe is er ook sprake van mildere symptomen zoals een verkoudheid. En in ernstige gevallen kan er een bemoeilijkte ademhaling zijn.

Ik hoest, maar ik heb geen koorts. Kan het toch corona zijn?

Ja, zegt microbioloog Herman Goossens. “Eén op de vijf besmette mensen maakt nooit koorts. Dus: hoest je kind, maar heeft het geen koorts? Dan kan het toch corona zijn en hou je hem of haar beter thuis.”

De vakgroep huisartsgeneeskunde van de VUB heeft een vragenlijst online gezet (www.coronavirustest.be) om bij jezelf snel het risico op een besmetting met het nieuwe corona in te schatten.

Telefoneer met je huisarts

‘Wie vreest besmet te zijn met het nieuwe coronavirus, neemt best contact op met zijn of haar huisarts’, zegt Dirk Devroey, professor huisartsgeneeskunde aan de VUB. ‘Telefonisch, om te vermijden dat je in de wachtzaal andere personen besmet. De huisarts kan dan op huisbezoek komen.’

Huisarts neemt test af met wattenstaafje

De huisarts neemt een test af door met een wattenstaafje een staal te nemen uit de neus of keel. De testkit wordt dan naar het labo gestuurd. In afwachting van het resultaat blijft de patiënt in thuisquarantaine. Het huis verlaten moet dan tot een absoluut minimum beperkt worden, een mondmasker dragen is belangrijk als er andere personen in dezelfde ruimte zijn, elk bezoek aan huis is te vermijden.

Wat als je besmet bent?

En wat als het resultaat positief is? Als de patiënt in (redelijk) goede toestand is, kan hij/zij in thuisquarantaine blijven en daar uitzieken. Blijf dus zeker thuis.

Als hij/zij wél ernstige symptomen vertoont, zoals tekenen van een longontsteking, volgt een ziekenhuisopname in isolatie.

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's