TAS zet Chinese topzwemmer Sun Yang acht jaar aan de kant

Print
TAS zet Chinese topzwemmer Sun Yang acht jaar aan de kant

Foto: EPA-EFE

Het Internationaal Sporttribunaal TAS heeft de Chinese zwemmer Sun Yang een schorsing van acht jaar opgelegd voor een dopingovertreding, zo maakte het TAS vrijdag bekend. Aan het Chinese nieuwsagentschap Xinhua bevestigde de zwemmer al in beroep te willen gaan tegen de schorsing. Hiervoor kan hij enkel nog terecht bij een Zwitserse federale rechtbank, zijn allerlaatste strohalm.

De 28-jarige Yang moest zich verantwoorden omdat hij zijn dopingstalen, afgenomen door de Chinese antidopinginstantie, vernield had met een hamer. De Internationale Zwemfederatie FINA achtte de zwemmer in januari van dit jaar hiervoor schuldig, maar sprak hem toch vrij omwille van een procedurefout van de Chinese antidopinginstantie. Hiertegen stelde het Wereldantidopingagentschap WADA een beroep in bij het TAS.

Volgens Sun Yang was die dopingcontrole in september 2018 niet volgens de regels verlopen. Het WADA vorderde een schorsing van twee tot acht jaar voor de feiten, uiteindelijk kreeg hij dus de zwaarste sanctie opgelegd. Hij was immers niet aan zijn proefstuk toe, de zwemmer werd in 2014 al eens geschorst voor het gebruik van doping.

De schorsing betekent meer dan waarschijnlijk ook het einde van de carrière van de Chinees, die een van de belangrijkste zwemmers van zijn generatie was. Op de Olympische Spelen van 2012 en 2016 veroverde hij drie gouden medailles en tussen 2011 en 2019 was hij goed voor elf wereldtitels.

Tegen de uitspraak van het TAS kan hij enkel nog een zaak aanspannen bij de Zwitserse federale rechtbank. Het Chinese nieuwsagentschap Xinhua bevestigde de zwemmer al in beroep te willen gaan. “Deze uitspraak is niet correct, ik ben onschuldig”, liet Sun Yang in een eerste reactie noteren. “Ik wil in beroep gaan om de waarheid aan het licht te brengen.”

TAS zet Chinese topzwemmer Sun Yang acht jaar aan de kant
Foto: EPA-EFE
TAS zet Chinese topzwemmer Sun Yang acht jaar aan de kant
Foto: EPA-EFE