vrijdag 28 februari 2020 - Economie
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De essentie

Ami, go home

Tot voor kort was de gemeente Grünheide, enkele tientallen kilometers ten oosten van Berlijn, een onooglijk stipje op Google Maps. Amper 8.000 inwoners, omringd door meren en bossen. Vandaag haalt het stadje de nationale media.

Sinds kort heeft Grünheide in Brandenburg namelijk zijn eigen kleine burgeroorlog. Afgelopen weekend werd er door zo’n 150 leden en sympathisanten van de Bürgerinitiative Gegen Gigafactory Grünheide betoogd tegen de komst van de nieuwe fabriek van Tesla. Aan de andere kant van de straat werd betoogd door voorstanders van de fabriek, die heel milieubewust met hun Tesla naar het strijdtoneel waren gereden.

U herinnert zich nog het bezoek van Elon Musk aan Brussel enkele jaren geleden? Dan herinnert u zich allicht ook hoe onze politici ei zo na met elkaar op de vuist gingen voor een selfie met de messias van de e-auto. Vlaanderen was een potentiële kandidaat voor de Europese Tesla-fabriek, vonden onze politici, maar het was uiteindelijk Duitsland dat met de hoofdprijs aan de haal ging.

De nieuwe fabriek, die op kruissnelheid 500.000 elektrische voertuigen per jaar zal produceren en ruim 8.000 mensen tewerk zal stellen, is de grootste investering in Brandenburg sinds de hereniging van Duitsland in 1989. Maar niet iedereen is daar even gelukkig mee.

Tesla kocht op het plaatselijke industrieterrein een perceel van zo’n 300 hectare bos dat gedeeltelijk moet worden gerooid en dat is milieuactivisten in het verkeerde keelgat geschoten, ook al is het terrein al meer dan 20 jaar bestemd als industriegrond. Dat Tesla al is beginnen kappen terwijl nog geen bouwvergunning is afgeleverd, was olie op het vuur. De voorbije weken werden verschillende actievoerders uit bomen geplukt.

Het verzet tegen de Tesla-fabriek is niet zomaar een geval van ‘not in my backyard’, niet in mijn achtertuin, zoals het verzet tegen windturbines. De tegenstanders zijn een bont allegaartje van natuurliefhebbers, radicale milieuactivisten, burgers die bezorgd zijn over de watervoorziening en activisten die niet geloven in de vrije markt, grote bedrijven wantrouwen en individueel autobezit verafschuwen.

Ook de extreemrechtse partij AfD heeft zich tegen de komst van de fabriek gekant en dus zijn er ook andere geluiden te horen: de fabriek bedreigt de Duitse identiteit en leidt tot een invasie van buitenlandse arbeiders. Of de slogan ‘Ami go home’ succes zal hebben, is echter hoogst onzeker.

Nieuwe Video's