vrijdag 28 februari 2020 - TV & film
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Lotte Knaepen (rechtstaand) en Lisa Matthys (gehurkt) tijdens de opnames in Noord-Irak.   Lotte Knaepen

Reportage

Lotte Knaepen uit Kiewit maakt reportage over getraumatiseerde jezidikinderen

Hasselt

De uit Kiewit afkomstige Lotte Knaepen (36) draaide met de Brusselse Lisa Matthys (37) een reportage over getraumatiseerde jezidikinderen in Noord-Irak. Kleine Overlevers is morgenavond te zien in Vranckx op Canvas.

“De mensen van DMOA, een architectenbureau uit Leuven, maken duurzame tenten voor ontwikkelingsgebieden. Zij vroegen ons om mee te gaan naar Noord-Irak en in beeld te brengen hoe ze daar zo’n tenten bouwen voor een pop-upschool voor jezidikinderen. De jezidi’s, een Koerdische bevolkingsgroep, zijn geen moslims en zijn keihard aangepakt door IS. Ze werden vervolgd en mishandeld omdat ze duivelaanbidders zouden zijn. Ze zijn vooral in 2014 in het nieuws gekomen door de jezidivrouwen die seksslavinnen moesten worden voor IS. Maar over de kinderen is weinig geweten. We wilden nu vooral laten zien hoe oorlog blijft hangen in het leven van een kind en laten hen aan het woord”, schetst Lotte Knaepen de opzet.

Heel aangrijpende getuigenissen wellicht?

“Heel heftig. We laten vier kinderen tussen acht en twaalf jaar aan het woord die allemaal iets anders hebben meegemaakt. Zamaan vertelt over haar broers die door IS tussen onthoofde lichamen werden opgesloten en een brainwashing kregen. Jackleen komt heel sterk over, ze praat zonder emotie en alsof het gisteren gebeurd is maar je merkt dat ze heel veerkrachtig is. Ayham kwam in het nieuws bij CNN omdat hij bij een Amerikaanse IS-familie was terechtgekomen. Hij is kunnen ontsnappen maar kon geen Koerdisch meer spreken. Je ziet dat hij nog getraumatiseerd is.”

Moeten jullie op zo’n moment zelf tranen verbijten?

“Ja. We hebben samengewerkt met de lokale ngo Panaga die de kinderen onderwijs aanbiedt en hen probeert te helpen bij het verwerken van hun trauma’s via dans, muziek en kunst. We hebben altijd goed met hun psychotherapeuten daar overlegd. Aangezien wij de taal niet spraken, zijn de interviews gedaan door medewerkers die de situatie van de kinderen heel goed kennen. Via vertaling kregen we hun verhalen te horen en tot op de dag van vandaag komt het heel hard binnen wat die kinderen vertelden. Ik heb zelf een zoontje van zes jaar. Het is pakkend om te horen waarover zijn leeftijdsgenootjes daar getuigden. Op een of andere manier hebben Lisa en ik die schrijnende informatie gecounterd: we hebben zitten huilen en lachen, het moest er gewoon uit op een bepaalde manier.”

Gaat het nog goedkomen met die kinderen, denk je?
“Ik heb zelf een zoontje van zes jaar. Het is pakkend om te horen waarover zijn leeftijdsgenootjes daar getuigden” Lotte Knaepen , reportagemaakster

“Dat weet ik niet. Ik weet zeker dat sommige kinderen veerkrachtig genoeg zijn om erbovenop te geraken – daar willen we ook op focussen in onze reportage – maar bij anderen gaat het volgens mij niet meer goedkomen helaas.”

Konden jullie eigenlijk rustig werken in Noord-Irak?

“We waren er net in een rustige periode in het voorjaar van 2019. Het leek een vredige streek maar je weet natuurlijk wat daar allemaal gebeurd is. We voelden ons nooit onveilig en waren goed omkaderd door de architecten en de ngo. En de jezidi’s zijn supergastvrije mensen.”

Vranckx, zaterdag op Canvas, 20.10 uur

Lotte Knaepen en Lisa Matthys bij de jezidi in Noord-Irak. Lotte Knaepen 

  

Nieuwe Video's