vrijdag 28 februari 2020 - Wellen
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Sam Genné (16), Emiel Cosemans (16) en Paul Macours (15) richtten samen de Jongeren Opruim Vereniging op.  Raymond Lemmens

Mooimakers

16-jarigen gaan strijd met zwerfvuil aan in Hasselt

Hasselt/Wellen

25 volle vuilniszakken. Dat was de buit van de tweede grote zwerfvuilactie die dinsdag georganiseerd werd in de Hasseltse Heilig-Hartwijk door 22 jongeren van de Jongeren Opruim Vereniging (JOV). “We hebben zelfs twee drugsspuiten gevonden.”

Het waren goede vrienden Emiel Cosemans (16), Sam Genné (16) en Paul Macours (15) uit Hasselt en Wellen die afgelopen zomer op het idee kwamen iets te doen aan het zwerfvuilprobleem in onze provinciehoofdstad. “Als je erop let, zie je pas hoeveel afval er langs onze wegen ligt, zeker de grotere wegen en autosnelwegen”, zegt Emiel.

In de zomervakantie ging hij daarom samen met Sam en Paul enkele keren zwerfvuil oprapen langs de Hasseltse Grote Ring. “Toen we het op school vertelden, bleken heel wat andere leerlingen ook geïnteresseerd”, zegt Emiel. Op 27 januari trokken ze daarom met een twintigtal vrijwilligers naar industrieterrein Ekkelgaarden. “Via de stad Hasselt en Mooimakers krijgen we al het nodige materiaal ter beschikking, zoals vuilniszakken, grijpstokken en fluo hesjes.” Het resultaat van de actie waren 35 goed gevulde zakken met zwerfvuil. “Die verzamelen we vervolgens op één punt, zodat de stad ze kan ophalen.”

Afgelopen dinsdag trokken de jongeren er opnieuw op uit, deze keer om de Hasseltse Heilig-Hartwijk onder handen te nemen. “Op parking Astrid vonden we twee drugsspuiten”, zegt Emiel. “Dat is toch wel de meest opmerkelijke vondst tot nu toe. We hebben ze laten liggen en meteen de politie gecontacteerd.” Voor de rest rapen de jongeren vooral veel blikjes en sigarettenpeuken op. “Allemaal dingen die in de vuilnisbak horen. Maar de mensen doen blijkbaar gewoon niet de moeite om ze daarin te gooien.”

Vereniging

Intussen heeft de groep zichzelf een naam gegeven: Jongeren Opruim Vereniging (JOV). Ze zijn daarmee ook actief op sociale media. “Zo hopen we nog meer bekendheid te krijgen en nog meer mensen aan te sporen om mee te doen”, zegt Emiel. “Onze bedoeling is vooral om mensen bewust te maken van het zwerfvuilprobleem.”

Aan het einde van de actie voorzien de drie vrienden telkens een kleine versnapering en een drankje om de vrijwilligers te bedanken. “Meestal zorgen onze ouders daarvoor, door bijvoorbeeld cake te bakken. Maar zij kunnen ons natuurlijk niet blijven sponsoren. Daarom denken we eraan om in de toekomst misschien vrije bijdragen te vragen met onze vereniging.” Beloningen voor hun inspanningen kregen de jongens niet. “We hebben ons sinds kort wel geregistreerd op LimbU, een digitaal beloningssysteem. Maar dat is zeker niet de reden waarom we dit doen.”

  Mooimakers/facebook

Mooimakers

Limburger vulde vorig jaar 70.660 zakken met zwerfvuil

Hasselt

Het Vlaamse initiatief Mooimakers deelde in 2019 via de lokale besturen in onze provincie 3.355 rollen restafvalzakken uit, goed voor in totaal 70.660 zakken. Ze werden gebruikt voor allerlei opruimacties van scholen, organisaties en verenigingen en voor individuele initiatieven.

Mooimakers is een Vlaams initiatief tegen zwerfvuil en sluikstorten van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), Fost Plus en de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten. “We investeren in infrastructuur, omgeving, handhaving, sensibilisering en communicatie”, zegt OVAM-woordvoerder Jan Verheyen. “Daarnaast zetten we ook in op participatie. Dat gaat van opruimacties tot preventieprojecten met burgers, verenigingen, scholen en organisaties.”

Wie een opruimactie wil organiseren, kan daarvoor via de lokale besturen het nodige materiaal aanvragen. In Vlaanderen werden zo vorig jaar 17.538 rollen restafvalzakken uitgedeeld. In Limburg waren dat er 3.533, goed voor 70.660 zakken en een lichte stijging ten opzichte van de 3.219 uitgedeelde rollen in 2018. Daarnaast stapten Hasselt, Sint-Truiden en Diepenbeek vorig jaar ook in een coachingstraject van Mooimakers rond zwerfvuil. Ze volgden daarmee het voorbeeld van Gingelom, Heusden-Zolder, Peer, Tongeren, Bilzen en Pelt.  desa

Nieuwe Video's