Natuur Thiewinkel hersteld op basis van schilderij

Print

Foto: Dirk Ottenburgs

Lummen - Aan de vijvers van Thiewinkel werden onlangs een aantal kleine inrichtingswerken gepland door Limburgs Landschap vzw. Een schilderij uit de jaren 40 bracht echter verandering in die plannen.

De vijvers van Thiewinkel behoren tot het erkende natuurreservaat van de Laambeekvallei. Onlangs werden er een aantal kleine inrichtingswerken gepland door Limburgs Landschap vzw. Een aantal bomen aan de oeverzijde zouden grotendeels gekapt worden. Een schilderij uit de jaren 40 van Charles Wellens bracht echter verandering in deze plannen. Daaruit bleek dat er toen al grove dennen stonden aan de oever van deze waterplas. Een mooi beeld dat via een kleine ingreep hersteld kon worden.

De ondertussen tussen de grove dennen te hoog opgeschoten Amerikaanse eiken en berken vormden een probleem. Daarom werden ze stevig ingekort en op stoof gezet. Dat is het iets boven de grond afzetten van een boom of struik zodat die weer kan opschieten. De Amerikaanse eiken werden volledig verwijderd. Daarnaast werd er heel wat wilgenopslag uit de vijver gehaald. Iets verder langs de wandelweg werden om veiligheidsreden een dode eik en enkele berken verwijderd. Deze werken zijn ook een pluspunt voor echte rietsoorten zoals de roerdomp of het wouwaapje die hier ooit broedden.

Na deze werken krijgt deze plek opnieuw de grandeur van weleer. Wandelaars kunnen er even verpozen en genieten van de mooie natuur in dit gebied van Limburgs Landschap vzw.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio