Vijf tips om veilig te fietsen in de sneeuw

Print

Foto: Gerrit Schuermans

Hasselt - We hebben er lang op moeten wachten, maar het heeft gesneeuwd. Het is 26 februari 2020 en de winter heeft eindelijk Limburg bereikt. Op sommige plekken bleef de sneeuw mooi liggen. Het sneeuwtapijt is ook geen reden om de fiets of de step op stal te laten staan. Met de nodige voorzorgsmaatregelen is het nog steeds een snel vervoersmiddel om op je bestemming te geraken in de stad. Andy Trescinski, fervent fietser en preventieadviseur aan Hogeschool PXL, geeft drie praktische tips om met gladheid te blijven fietsen. Etienne Wysmans van het fietsatelier Alternatief vzw/VEDO geeft ook praktische tips over het afstellen van jouw fiets aan deze weersomstandigheden:

1. De belangrijkste tip: let goed op andere fietsers. Ook zij kunnen minder hard fietsen of onverwacht uitglijden. Kijk ver vooruit en hou iets meer afstand dan gebruikelijk.
2. Fiets door verse sneeuw. Zodra er sneeuw is gevallen, vormen zich sporen van andere fietsers. Probeer zo veel mogelijk door verse sneeuw te rijden, dit voorkomt dat je vast komt te zitten in een spoor van een ander en valt.
3. Rem minder dan gebruikelijk. Als je op een gladde weg fietst, is het belangrijk om zo weinig mogelijk te remmen. Probeer geleidelijk aan af te remmen in plaats van abrupt tot stilstand te komen. Dit voorkomt dat je fiets onder je weg glijdt.
4. Laat wat lucht uit je banden lopen. Met zachte banden heb je net wat meer grip op de weg, ze zijn dan namelijk wat breder. Fiets je veel of gebruik je een e-bike? Overweeg dan eens om winterbanden aan te schaffen.
5. Zet het zadel lager. Door je zadel net een stukje lager te zetten, kun je beter met je voeten bij de grond. Zo kun je eerder steun zoeken wanneer je dreigt te vallen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio