woensdag 26 februari 2020 - Alken
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

GEMEENTERAAD

15 miljoen voor duurzame investeringen

Alken

Meerderheid: N-VA (11), Groen (3)

Oppositie: Open Vld (6), CD&V (1)

Ophaling asbest: Op 30 maart 2020 start Limburg.net met het aan huis ophalen van asbest. Daarnaast veranderen ook de regels voor aanvoer van asbest op de recyclageparken van Limburg.net. Voor de veiligheid van de bezoekers, de parkwachters en de omwonenden van het recyclagepark moet asbest vanaf 30 maart verplicht verpakt worden gebracht. Inwoners kunnen asbest laten ophalen in een container, een platenzak of een bigbag. Ze kunnen dat eenvoudig online aanvragen en betalen vanaf 16 maart. Een container kost 160 euro, een platenzak of bigbag kost 20 euro. Bij elke ophaling moet er verplicht een pakket persoonlijke beschermingsmiddelen worden aangekocht om het asbest veilig af te breken.

Klimaatplan: De gemeente Alken ondertekende in 2018 het burgemeestersconvenant waarbij ze zich engageert om de CO2-uitstoot tegen 2030 te verminderen met 40 procent ten opzicht van 2011. Om die 40 procent te halen, komen er maatregelen rond het beperken van de CO2-emissie, die een besparing van 34.441 ton CO2 gaan opleveren. Het klimaatactieplan omvat 123 maatregelen. De gemeente zet hiervoor 15 miljoen euro eigen middelen in, die via cofinanciering met Europese en Vlaamse middelen nog verhoogd kan worden. De landbouwsector heeft al 51 procent CO2-reductie ten opzichte van 2011 en heeft de doelstelling dus al behaald. Een grote hap uit het budget gaat naar de mobiliteitsoplossingen van de toekomst. De uitstoot van wagens heeft een heel groot aandeel in de totale CO2-uitstoot. Het bestuur voorziet daarom specifiek voor mobiliteit 4,78 miljoen euro in het plan.

Riolering Oude Baan: Gezien de zeer slechte toestand van de riolering in de Oude Baan tussen de Stationsstraat en de Morpstraat zal de riolering er vernieuwd worden met een gescheiden stelsel. (rudc)

Nieuwe Video's