COLUMN: Ondek de ster

Print
Zutendaal - Marie-Thérèse Olaerts schrijft een column over het dagelijkse leven in Zutendaal.

Zalige mensen die mij als passagier meenemen naar een concert. In buurdorp Eigenbilzen klinken koorzang en poëzie in hemelse harmonie. Het publiek luistert ademloos. Zelfs applaus blijft achterwege om wanklanken te vermijden. Wanneer de soliste haar liederen zingt, ontstaat er magie. Haar glasheldere sopraanstem doet elke vezel trillen. Toehoorders veren recht voor een staande ovatie. Dit was hemels! 

Nadien volgt een aperitief. Het publiek krijgt de kans om iedereen te ontmoeten en te feliciteren. “En Thérèseke, wat vindt ge van onze dochter?” Twee mensen kijken mij zielstevreden aan: buurman en Okra-voorzitter Patrick Meyers en zijn echtgenote. Met hun drie dochters wonen ze bij ons ‘om het hoekje’. Ontroerd val ik hen om de hals: “Echt waar, is Ine uw dochter? Ine is een ster!” “Ja, dat is ons Ine!” “Wat een prestatie! Op uw trouwfeest was ik hulpje van de kûû-ek, geliefde kokkin Maike Bobbaers, met het feestmenu… de tijd vliegt!”

In onze Zutendaals raadszaal klinkt carnavalsmuziek. Aalst carnaval versplintert, Zutendaals carnaval verenigt mensen. Carnavalsgroep de Lèèg-luipers arriveren met hun praalwagen. “Alles wat wit is, heb ik geverfd, wekenlang!” verduidelijkt een carnavaliste. Burgemeester Ann, het schepencollege, de kinderburgemeester en de kindergemeenteraadsleden zorgen voor een hartelijk onthaal. ‘Mien waar is mijn feestneus?’ schalt door muziekboxen. Tussen rode, gele en groene ballonnen en feestslingers, schrijden Prinses Marci I en Jeugdprinses Mirthe naar binnen. Ze schitteren in prachtige Sneeuwwitje-jurken. Na ondertekening van het charter ontvangen zij de gemeentesleutel.

In de Oosterzonne zwaaien Prins Mon I en prinses Maria de scepter tot Aswoensdag. Richard komt naast mij zitten. “Waar is Lucienne?” Griep… spijtig. Mats is onze kleinzoon. Hij gaat speechen in het dialect. Niet simpel!” Natuurtalent Mats Schijns presteert uitstekend. Zijn alaaf klinkt krachtig. De Lèèg-luipers moeten hun stemmen nog ‘smeren’. “Geef dat eens door… Voor mijn dochter... een onderbroek… haar panty zakt af!”

Zutendaals carnaval is volksvermaak ‘in peis en vree’.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio