Amerikaanse minister Buitenlandse Zaken noemt afgenomen geweld in Afghanistan “historische kans”

Print
Amerikaanse minister Buitenlandse Zaken noemt afgenomen geweld in Afghanistan “historische kans”

Foto: AFP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft dinsdag gezegd dat het afgenomen geweld in Afghanistan “een historische kans op vrede” biedt.

Volgens Pompeo wordt de gedeeltelijke wapenstilstand tussen de Verenigde Staten, de Afghaanse troepen en de taliban die zaterdag van start ging “gerespecteerd”. Het akkoord moet de weg vrijmaken voor de ondertekening van een akkoord tussen de taliban en de Amerikaanse regering, zaterdag in Doha. “De vermindering van het geweld wordt gerespecteerd, niet perfect maar het werkt”, zei de minister. Hij verklaarde dat Afghanistan en de Verenigde Staten, die hun troepen weg willen uit Afghanistan, voor een “enorme politieke kans” staan.

Taliban

Pompeo zei dat de taliban om tot een akkoord te komen alle banden met terrorisme moeten doorsnijden. Over andere kwesties, zoals vrouwenrechten, klonken zijn eisen minder fel.

Het nog te ondertekenen akkoord moet een progressieve terugtrekking van de Amerikaanse troepen mogelijk maken, net als vredesonderhandelingen tussen de verschillende partijen in Afghanistan.