LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Volg de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland in onze liveblog.

 • Europese Commissie "verrast" over verlenging Belgisch reisverbod

  De Europese Commissie heeft "met verrassing" uit de pers vernomen dat de Belgische regering het verbod op niet-essentiële reizen wil verlengen tot 18 april, zo heeft een woordvoerder maandag gezegd. De Commissie onderzoekt "alle opties op tafel" om de zaak op te volgen. "We hebben vrijdag met verrassing in de pers gelezen over een nieuwe verlenging van het reisverbod, terwijl dat niet was vermeld in de brief die we de dag voordien hadden ontvangen. De brief vermeldde 1 april", zo verklaarde de woordvoerder.
  De Commissie houdt staande dat een verbod op niet-essentiële reizen het proportionaliteitsbeginsel met voeten treedt. Precies twee weken geleden verzocht ze de Belgische regering om het verbod te vervangen door "meer doelgerichte maatregelen" om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, met name door maatregelen op het vlak van testen en quarantaine. 
  Vrijdag liet premier Alexander De Croo na afloop van het Overlegcomité echter verstaan dat het verbod voorlopig tot 18 april wordt aangehouden. De maatregel wordt wel geëvalueerd op het volgende Overlegcomité op 26 maart. De regering acht de maatregel proportioneel en noodzakelijk in afwachting van een versterkt kader dat de afdwingbaarheid van tests en quarantaine moet verbeteren.
 • Uitbraak in Leuvens woonzorgcentrum na vaccinatie: "Gevaar blijft onder de radar"

  In woonzorgcentrum Ter Vlierbeke in Kessel-Lo, deelgemeente van Leuven, zijn opnieuw besmettingen met het coronavirus vastgesteld, zelfs nadat de bewoners gevaccineerd waren. Dat schrijft De Standaard maandag, en Bieke Verlinden (sp.a), schepen van Zorg en Welzijn in Leuven en voorzitter van Zorg Leuven, bevestigt het bericht. "Dit bewijst dat we waakzaam moeten blijven, ook al zijn bijna alle bewoners van woonzorgcentra gevaccineerd."
  In centrum Ter Vlierbeke is men ondertussen opnieuw overgeschakeld naar kamer- en afdelingsisolatie. Over enkele dagen zullen de besmette bewoners veertien dagen geen symptomen hebben ontwikkeld, en kan er weer overgestapt worden naar de gewone bezoekregeling. Daarbij mogen per bewoner twee vaste personen op bezoek komen, met mondmasker en het houden van de nodige afstand.
 • Tweede graad Franstalig secundair mogelijk vanaf 22 maart weer voltijds naar school

  Op het Overlegcomité werd vorige week het licht op groen gezet voor de herneming van het voltijds contactonderwijs in het lager en het secundair onderwijs vanaf 19 april, de dag na de paasvakantie. Maar de leerlingen van de tweede graad in het secundair onderwijs van de Franse gemeenschap worden mogelijk al vroeger opnieuw elke dag op de schoolbanken verwacht. Dat schrijven de kranten La Libre Belgique en La Dernière Heure op basis van een omzendbrief van minister Caroline Désir.
  "In functie van de gezondheidstoestand blijft het mogelijk dat de leerlingen van het derde en vierde jaar secundair nog voor 19 april terugkeren, op een nader te bepalen datum tussen 22 en 29 maart", staat in de omzendbrief van onderwijsminister Désir. "Deze beslissing zal minstens tien dagen voor de inwerkingtreding aan de scholen gecommuniceerd worden."
  De omzendbrief van Désir heeft voor alle duidelijkheid geen betrekking op de Vlaamse scholen. Maar morgen/dinsdag wordt ook voor het Vlaamse onderwijs geëvalueerd welke versoepelingsmaatregelen mogelijk zijn en wordt de periode tot en met de paasvakantie besproken.
 • Deze week ruim 30.000 mensen minder gevaccineerd dan vorige week

  In Vlaanderen worden deze week 97.117 mensen ingeënt met een coronavaccin. In totaal worden er deze week 32.001 mensen minder gevaccineerd in vergelijking met een week eerder. De daling ligt volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid, vooral aan de ups en downs van de leveringen. Daarnaast wordt de vaccinatie in sommige zorgvoorzieningen om praktische redenen soms een week uitgesteld of vervroegd. Ook wordt er deze week geen enkele dosis van het Moderna-vaccin geleverd. 
  Dit weekend raakte ook bekend dat de kloof tussen het aantal vaccins dat aan ons land werd geleverd en het aantal dat al effectief werd toegediend de voorbije weken is toegenomen. Volgens Dirk Ramaekers, voorzitter van de taskforce vaccinatie, zitten we in een transitiefase door de opstart van de vaccinatiecentra en de kinderziekten van het uitnodigingssyteem. De komende weken zou dat verschil opnieuw beperkt moeten worden.
  In Vlaanderen werden tot nu toe al 407.008 mensen minstens één keer gevaccineerd, dat is 6,14 procent van het totale aantal Vlamingen. Ruim 194.606 Vlamingen kregen een eerste prik, 212.402 personen zijn al volledig ingeënt.
 • Joachim Coens (CD&V) wil geen "politiek spel" over avondklok

  CD&V-voorzitter Joachim Coens heeft maandag een oproep gelanceerd om geen "politiek spel" te maken over het al dan niet afschaffen van de avondklok. "Er is een pandemie bezig. Dan moet je een geheel van maatregelen nemen. Zomaar eentje eruit nemen, dat gaat niet", zei hij maandag in De Ochtend op Radio 1.
  Het voorbije weekend ontstond debat over de avondklok, nadat de maatregel op het Overlegcomité van vrijdag onveranderd was gebleven. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) sprak van een "heel ernstige inbreuk op onze vrijheid", zijn partijgenoot en Kamerfractieleider Peter De Roover dient in het federale parlement een wetsvoorstel in om de avondklok af te schaffen. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wil de maatregel hoe dan ook in april afschaffen.
  "Vrijdag werd op het Overlegcomité een pakket aan maatregelen goedgekeurd, met leuke en minder leuke dingen. Op 26 maart wordt dat alles weer bekeken", reageert Joachim Coens maandag. "Niemand wil de avondklok langer dan nodig aanhouden, idem voor de sluiting van de horeca. (...) Maar we moeten kijken naar de evolutie van de cijfers. Het is bijvoorbeeld niet omdat de horeca weer opengaat, dat de avondklok er per se uit moet gaan. Het gaat om een geheel aan maatregelen."
 • Een vijfde minder vacatures het afgelopen jaar

  In februari 2021 werden 23.035 vacatures rechtstreeks aan VDAB gemeld. Dat zijn er ongeveer evenveel als in januari 2021, maar 4,7 procent of 1.144 vacatures minder dan in februari 2020. Op jaarbasis werden 235.073 vacatures gemeld, of een vijfde minder dan de twaalf maanden daarvoor. Dat meldt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) maandag.
  De horecasector en het toerisme voelen de impact van de coronacrisis en strenge maatregelen het meest. Op twaalf maanden tijd werden in die sectoren 57 procent minder vacatures gemeld. Ook de sector van transport en logistiek ziet het aantal vacatures sterk dalen met 27,5 pct de afgelopen 12 maanden. De daling van vacatures in deze sectoren is ook een van de oorzaken van de sterke daling in vacatures waarvoor geen kwalificatieniveau vereist is.
 • Gemiddeld 145 ziekenhuisopnames per dag

  Tussen 1 en 7 maart werden er gemiddeld 145,1 mensen met COVID-19 opgenomen in de Belgische ziekenhuizen, zo blijkt maandag uit een voorlopig overzicht van Sciensano. Dat is een lichte daling met 3 procent. Het totale aantal ziekenhuispatiënten met COVID-19 bedraagt nu 1.932, of 53 patiënten meer dan op zaterdag. Van hen liggen er 426 op intensieve zorgen, 10 meer dan op zaterdag.
  Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus lag in de week tussen 26 februari en 4 maart op gemiddeld 2.344 per dag. Dat is nagenoeg evenveel (2.345) als de week voordien. Sinds het begin van de coronapandemie raakten al zeker 787.891 Belgen besmet.
  Het aantal overlijdens aan COVID-19 blijft ook rond hetzelfde cijfer schommelen, tot gemiddeld 25 per dag in de week tot 4 maart. Zondag lag het weekgemiddelde iets hoger, op 26,9. In totaal kostte het virus al aan 22.261 landgenoten het leven.
 • Italië scherpt coronamaatregelen aan

  Italië heeft de coronabeperkingen in verschillende regio's verscherpt wegens het stijgend aantal besmettingen. Vanaf maandag gaan veel scholen weer dicht en mogen restaurants in de getroffen gebieden geen gasten meer ontvangen.
  De Zuid-Italiaanse vakantieregio Campanië, die Napels en de kust van Amalfi omvat, is de derde regio in het land van 60 miljoen inwoners die door het ministerie van Volksgezondheid als rode zone wordt aangeduid. Eerder zijn Basilicata in het zuiden en de kleine Adriatische regio Molise als dusdanig bestempeld. In deze gebieden zijn alle scholen gesloten en moeten mensen zoveel mogelijk thuisblijven.
  Sinds de herfst van 2020 verdeelt de Italiaanse regering in haar strijd tegen de pandemie regio's in verschillende gekleurde risicozones. Maandag werden andere gebieden, zoals Veneto in het noorden, opgeschaald naar oranje zone door het stijgende aantal besmettingen. Het naburige Lombardije, waar ongeveer 10 miljoen mensen wonen, behoort al tot dezelfde risicozone. Hetzelfde geldt voor Toscane en Umbrië. In heel Italië geldt nog steeds een avondklok vanaf 22.00 uur en regionale grenzen mogen alleen in uitzonderlijke gevallen worden overgestoken.
 • Von der Leyen verwacht vanaf april 100 miljoen vaccins per maand in Europa

  Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen verwacht dat vanaf volgende maand aanzienlijk meer vaccindoses beschikbaar zullen zijn in de Europese Unie. "Vanaf april zouden de hoeveelheden weer kunnen verdubbelen volgens de plannen van de fabrikanten, ook omdat er binnenkort nog meer vaccins worden goedgekeurd", zegt ze tegen de Stuttgarter Zeitung en Stuttgarter Nachrichten.
  Ze verwacht "een gemiddelde van ongeveer 100 miljoen dosissen per maand in het tweede kwartaal, een totaal van 300 miljoen tegen eind juni." Volgens de kranten zou dit voor Duitsland ongeveer 20 miljoen doses per maand betekenen, waardoor de prikcapaciteit in het land flink opgeschroefd moet worden.
  Sinds de vaccinatie eind december is begonnen, zijn er in Duitsland ongeveer 7,3 miljoen dosissen met een coronavaccin toegediend, volgens cijfers die vrijdag zijn vrijgegeven door het Robert Koch Instituut (RKI). Van de bijna 5 miljoen gevaccineerde Duitsers, heeft iets minder dan de helft ook de tweede vaccinatie gekregen.
  Tot dusver zijn vaccins van drie fabrikanten, Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca, goedgekeurd in de EU. Donderdag zal het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) naar verwachting ook de goedkeuring van het vaccin van bedrijf Janssen aanbevelen.
 • Groot-Brittannië besmet gezonde vrijwilligers met coronavirus

  Terwijl heel de wereld hard zijn best doet om besmetting met het coronavirus te vermijden, start Groot-Brittannië met een onderzoek waarbij vrijwilligers zich kunnen laten besmetten met het virus.

  In het onderzoek - met de toepasselijke naam “The Human Challenge Programma” - zullen maximaal negentig proefpersonen tussen 18 en 30 jaar “in een veilige en gecontroleerde omgeving” aan het virus worden blootgesteld.

  Het gaat daarbij om jonge en gezonde vrijwilligers die ook weinig risico lopen om een ernstige infectie met de longziekte Covid-19 op te lopen. De proefpersonen krijgen een lage dosis van het virus toegediend om onder meer na te gaan hoe het immunsysteem reageert op het virus en hoe virusdeeltjes reageren op hun omgeving.

  Volgens het Britse ministerie van Volksgezondheid zijn de eerste vrijwilligers zaterdag gestart met hun testen. Het ministerie benadrukt dat de vrijwilligers de klok rond worden gemonitord en bijgestaan.

 • Enkele honderden fietsers eisen extra versoepelingen voor jeugd in Ter Kamerenbos

  Enkele honderden fietsers hebben zich zondag, voor de derde week op rij, verzameld in het Ter Kamerenbos in Brussel om actie te voeren tegen de coronamaatregelen. De versoepelingen die de regering vrijdag heeft aangekondigd, gaan voor hen niet ver genoeg, zeker niet voor de jeugd. Die heeft het volgens de actievoerders extra zwaar door de lockdown. De actie, onder de noemer 'Cycle for Freedom', verliep zonder incidenten.

  "Er is heel veel gesproken over de jeugd maar we zien nog steeds geen enkele concrete maatregel", klinkt het bij de actievoerders. "Je kan niet van de jongeren verwachten dat ze maandenlang enkel naar de les gaan, of zelfs enkel les volgen op afstand via een computerscherm. Jongeren hebben nood aan buiten komen, sociaal contact hebben, samen sporten. Maar we krijgen niet de indruk dat er naar ons geluisterd wordt of dat er met ons wordt rekening gehouden. Zolang dat niet gebeurt, zullen we actie blijven voeren." 

  De actievoerders kondigen dan ook al een vierde 'Cycle for Freedom' aan voor volgende week zondag.
 • "50 mensen op begrafenis én maximaal 1 persoon per 10 m2? Onmogelijk"

  De uitvaartsector reageerde vrijdag nog erg tevreden op de versoepeling van het Overlegcomité voor begrafenissen. In plaats van vijftien mogen vanaf maandag vijftig mensen aanwezig zijn. In het ministerieel besluit staat echter ook dat er per tien vierkante meter slechts één persoon mag staan. "Dat is onmogelijk", zegt Johan Dexters van sectorfederatie Funebra.

  De telefoon stond dit weekend roodgloeiend bij vele begrafenisondernemers, aldus Dexters. Families willen zo snel mogelijk duidelijkheid over het afscheid van hun geliefde. "Die vijftien aanwezigen leidt vaak tot schrijnende situaties", vertelt Dexters. "Als elk van de kinderen drie kinderen heeft, ga je daar al heel snel over."

  Vrijdag noemde Dexters de versoepeling nog "schitterend nieuws" maar hij hekelt wel de onduidelijkheid. In het ministerieel besluit staat dat er slechts één persoon per tien vierkante meter aanwezig mag zijn. "Als we ons daar aan moeten houden, kunnen we in de meeste uitvaartcentra zelfs geen vijftien mensen een plaats geven. In een zaal van honderd vierkante meter kan je dan maar tien personen zetten. Dat is mensen gelukkig maken met een dode mus."
 • Minister Verlinden: “Reisverbod kan misschien sneller opgeheven worden”


  “Als de epidemiologische toestand het toelaat, kan het verbod op niet-essentiële reizen nog voor 18 april opgeheven worden. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zondag op de Franstalige tv-zender RTL. 
  Lees hier meer. 
 • Online restaurantboekingen komen op gang

  Sinds het Overlegcomité afgelopen vrijdag de datum van 1 mei op tafel legde voor de mogelijke heropening van de horeca, komen de boekingen voor restaurantbezoek op gang. Bij Tablebooker stond de teller van onlineboekingen in Vlaanderen zondagnamiddag op 20.000 klanten. Horeca Vlaanderen heeft geen cijfers. "Vanuit onze vijftig regio-afdelingen komt wel duidelijk het signaal dat de doelstelling van 1 mei goed wordt ontvangen", zegt Mathias De Caluwé, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen.

  Vrij snel na de aankondiging na afloop van het Overlegcomité zijn de onlineboekingen op gang beginnen komen. Zondag rond 15 uur stond de teller bij Tablebooker op 20.000 in Vlaanderen. "Vooral voor de eerste week na de mogelijke heropstart", zegt Paul Slootmans, CEO van Tablebooker. Dat reserveringsplatform werkt voor 2.500 aangesloten restaurants. "Die staan overigens nog niet allemaal open."
  In september 2020, de laatste 'normale' maand voor de lockdown in voege trad, registreerde Tablebooker 1,7 miljoen verwerkte couverts.

  Horeca Vlaanderen heeft momenteel nog geen cijfers over restaurantboekingen. "De overgrote meerderheid van de zaken werkt overigens met eigen systemen. Het is wel zo dat de aangekondigde datum van 1 mei goed is ontvangen", aldus Mathias De Caluwé. Horeca Vlaanderen gaat op korte termijn de sector breder bevragen.

 • Nederland verlengt negatief reisadvies tot 15 april

  De Nederlandse regering verlengt het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland tot 15 april. Dat betekent dat mensen wordt afgeraden om te reizen als ze geen noodzakelijke reden hebben. Bronnen bevestigen berichtgeving hierover van de Telegraaf. Vanaf medio maart wordt het wel weer mogelijk voor kinderen in Nederland om zwemles te volgen in binnenbaden.

  De besluiten zijn nog niet definitief. De ontslagnemende regering zal er maandag nog over vergaderen. In de avond geven premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge een persconferentie. Het is al duidelijk dat daar geen echte versoepelingen worden aangekondigd. Het gaat hooguit om aanpassingen, zeggen ingewijden.
 • Basisschool in Schoten tot 16 maart dicht na uitbraak

  In Schoten sluit basisschool GO! Deuzeldpark vanaf maandag 8 maart tot en met dinsdag 16 maart de deuren na een uitbraak van het coronavirus. Nadat er al enkele besmettingen waren vastgesteld, was er vrijdag een testronde onder leerlingen en personeel en die bracht nog bijkomende gevallen aan het licht.

  "Om verdere verspreiding van het virus binnen de school te vermijden, beslisten directie, CLB, de eerstelijnszone en de gemeentelijke crisiscel om de volledige school tijdelijk te sluiten", kondigt het gemeentebestuur zondag aan. "Alle leerlingen en personeelsleden blijven thuis vanaf maandag 8 maart tot en met dinsdag 16 maart en blijven gedurende die periode in quarantaine. De school voorziet geen noodopvang, maar organiseert wel onderwijs op afstand voor de kinderen."

  Op maandag 15 maart volgt een nieuwe testronde.
 • Sekswerkers betogen voor aangepast exitplan en duidelijk statuut

  Aan het Brusselse Noordstation heeft zondagnamiddag een vijftigtal sekswerkers een betoging gehouden om een aangepast exitplan te eisen voor hun sector. Sinds het begin van de coronapandemie hebben de sekswerkers officieel een einde moeten maken aan hun activiteiten maar velen van hen konden niet rekenen op steunmaatregelen. Nu de eerste versoepelingen plaatsvinden, lijkt er voor hen nog steeds geen aandacht, klinkt het. "Voor zover dat nog nodig was, heeft deze pandemie de nood aan een duidelijk statuut nog maar eens aangetoond", zegt een woordvoerster.

  "In België zijn er ongeveer 30.000 sekswerkers actief die begin maart 2020 hun activiteiten hebben moeten stopzetten", zegt Judith, een sekswerkster. "Zij zijn zonder enig inkomen gevallen en de meeste van hen konden geen beroep doen op het overbruggingsrecht of enige andere steunmaatregel, omdat ze niet het juiste statuut hadden, omdat ze niet voldoende uren konden aangeven of omdat ze helemaal geen statuut hadden. Velen hadden dan ook weinig andere keuze dan hun activiteiten clandestien verder te zetten, met alle gezondheids- en andere risico's van dien."

  Nu er langzaamaan opnieuw enkele versoepelingen worden toegestaan, worden de sekswerkers opnieuw vergeten, klinkt het: "De contactberoepen mogen heropstarten maar wat met ons? Over ons wordt er niet gesproken, bij de laatste persconferentie van het Overlegcomité werden we zelfs niet vernoemd. Het is alsof we voor de regering niet bestaan, terwijl we wel degelijk bestaan, en net zo goed belastingen betalen."

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's