LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Volg de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland in onze liveblog.

 • BREAKING

  Bijna 30 ziekenhuisopnames per dag


  Tussen 21 en 27 juli werden elke dag gemiddeld 29,7 mensen met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis, een toename met 14 procent op weekbasis. Dat blijkt woensdag uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
  In totaal zijn op dit moment nog 309 mensen gehospitaliseerd, 94 onder hen hebben intensieve verzorging nodig. Op weekbasis is dat een toename met respectievelijk 16 en 8 procent.
  Tussen 18 en 24 juli werden dagelijks gemiddeld 1.481 nieuwe besmettingen vastgesteld, een stijging met 10 procent in vergelijking met de week voordien. In diezelfde periode werden dagelijks gemiddeld 61.900 testen afgenomen, 13 procent minder dan de week voordien. De positiviteitsratio stijgt dan ook licht naar 2,7 procent, het reproductiegetal klokt af op 1,11. In totaal raakten nu al 1.119.030 Belgen besmet met het virus. 

   
  Afgelopen week zijn dagelijks gemiddeld 2 Belgen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, een verdubbeling in vergelijking met de week voordien. Sinds de start van de pandemie overleden al 25.230 Belgen. 
  Intussen heeft ook 68,7 procent van de Belgische bevolking minstens één prik met een coronavaccin ontvangen, 54,6 procent is volledig gevaccineerd.
 • Sydney verlengt lockdown met een maand


  De autoriteiten in de Australische deelstaat New South Wales hebben woensdag de lockdown in Sydney met nog een maand verlengd. De lockdown van de afgelopen vijf weken bleek niet genoeg om een uitbraak van de besmettelijke deltavariant van het coronavirus te bedwingen.
  De lockdown zou oorspronkelijk op vrijdag eindigen, maar de beperkingen gelden nu tot 28 augustus. "Ik ben mij bewust van wat we de mensen de komende vier weken vragen, maar dat is omdat we onze gemeenschap willen beschermen en zo snel mogelijk herstellen", zei staatspremier Gladys Berejiklian. "Het is cruciaal dat mensen zich aan de regels houden." 
  Afgelopen zaterdag protesteerden nog duizenden mensen, de meesten zonder mondmasker, in Sydney tegen de coronamaatregelen en waren er confrontaties met de politie.
  In New South Wales werden dinsdag in totaal 177 nieuwe lokaal opgelopen besmettingen ontdekt, tegenover 172 een dag eerder.
 • Kinderen vanaf 5 jaar met onderliggende aandoeningen kunnen coronavaccin krijgen in Israël


  Kinderen tussen 5 en 11 jaar die ernstig risico lopen om zwaar ziek te worden of te overlijden aan Covid-19 komen voortaan in Israël in aanmerking voor een coronaprik. Dat heeft het Israëlische ministerie van Volksgezondheid dinsdag aangekondigd. Het gaat dan bijvoorbeeld over kinderen met obesitas of hart- of longproblemen. In een memo aan zorgverstrekkers werd benadrukt dat het niet de bedoeling is om een uitgebreide vaccinatiecampagne voor kinderen van die leeftijd op poten te zetten. Het plan is ook om het aantal doelgroepen voor dergelijke vaccinaties laag te houden.
  Kinderen onder de 9 jaar maken momenteel de grootste groep besmettingen uit in Israël. Ze zijn goed voor 10 procent van alle besmettingen in het land.
 • Helft van de Fransen is volledig gevaccineerd


  Een op de twee Fransen is volledig ingeënt tegen het coronavirus. Dat heeft het Franse ministerie van Volksgezondheid dinsdagavond aangekondigd. Daarmee is Frankrijk wel nog een eind verwijderd van groepsimmuniteit, die met de nieuwe, besmettelijkere deltavariant op 90 procent wordt geraamd. Frankrijk dicht op die manier wel stilaan de kloof met België waar 54,6 procent van de totale bevolking en net geen zeven op de tien volwassenen volledig zijn gevaccineerd.
  Maandag werd de drempel van 40 miljoen Fransen die minstens een dosis hebben ontvangen reeds overschreden. Dat was een maand sneller dan het oorspronkelijk vooropgestelde doel. De Franse regering mikt op 50 miljoen eerste prikken tegen eind augustus. Vorige week werden in Frankrijk 4,7 miljoen prikken gezet. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de vaccinatiecampagne in december 2020, al wil het ministerie van Volksgezondheid dat cijfer de komende weken nog opschroeven. 
 • Joe Biden: "VS moet het beter doen op vlak van vaccinatie"

  De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdag verklaard dat de Verenigde Staten het "beter moeten doen" op vlak van vaccinatie in de strijd tegen COVID-19. Hij benadrukte ook dat een verplichte vaccinatie van federale werknemers onderzocht wordt.

  "We hebben de afgelopen dagen een toename van de immunisatie tegen het coronavirus gezien, maar we moeten het beter doen. Donderdag zal ik nieuwe stappen schetsen in onze poging om meer Amerikanen te laten vaccineren", aldus de Democratische president in een verklaring. 
  Ongeveer de helft van de Amerikaanse bevolking is intussen volledig ingeënt. De meeste Amerikanen hebben de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna gehad. Die bestaan voor maximale bescherming uit twee prikken. Een kleinere groep heeft het Johnson & Johnson-vaccin gehad. Die bestaat in tegenstelling tot de twee andere vaccins uit een enkele dosis.
  Eerder dinsdag werd al beslist dat gevaccineerde Amerikanen in "hoge" risicozones opnieuw een mondmasker moeten dragen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. De wijziging wordt doorgevoerd vanwege de deltavariant van het coronavirus. Sinds begin deze maand testen steeds meer Amerikanen positief. De extra besmettelijke mutatie is goed voor zowat 83 procent van alle nieuwe besmettingen in de Verenigde Staten.
 • Amerikaanse krant The Washington Post verplicht werknemers tot vaccinatie

  The Washington Post zal van al haar werknemers eisen dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Dat heeft de uitgever van de krant dinsdag gezegd.

  In een mail aan het personeel zei Frederick J. Ryan Jr. dat het bedrijf beslist had om een vaccinatiebewijs te vragen als voorwaarde om tewerkgesteld te worden. Vanaf september wordt iedereen terug op kantoor verwacht en dat had voor ongeruste reacties van werknemers gezorgd. Met de verplichting tot vaccinatie wil de uitgever die zorgen nu wegnemen.
  “Hoewel het overgrote merendeel van de werknemers al een vaccinatiebewijs getoond heeft, wil ik toch meedelen dat ik deze beslissing niet zomaar neem”, schreef Ryan in de e-mail. “Maar ik geloof toch dat dit plan het juiste is, zeker als we de grote gezondheidsrisico’s in overweging nemen.”
  The Washington Post is in het bezit van miljardair Jeff Bezos en stelt meer dan 1.000 journalisten te werk.
 • Uitzonderingen op quarantaineregels aangepast

  Tegen de achtergrond van de toegenomen vaccinatiegraad worden de uitzonderingen op de quarantaineregels aangepast. Dat heeft gezondheidsinstituut Sciensano dinsdag gemeld. Zo worden ongevaccineerde zorgverleners niet langer gedeeltelijk vrijgesteld van quarantaine na terugkeer uit een rode zone.
  Voor personen die terugkeren uit een zeer hoog risicogebied zijn geen uitzonderingen op de quarantaine meer toegestaan, zo stelt Sciensano. Daarbij vervallen dus ook de uitzonderingen in het kader van een personeelstekort in kritische functies binnen essentiële sectoren, inclusief in de gezondheidssector.
  Ook de regels voor hoogrisicocontacten veranderen. Ook op dit vlak worden de uitzonderingen voor personen in kritische functies binnen essentiële sectoren aangepast. Ze zijn niet langer toegestaan voor niet-gevaccineerde hoogrisicocontacten. Dit geldt ook voor de gezondheidssector, aldus Sciensano.
 • Minder coronabesmettingen in Verenigd Koninkrijk, wel hoogste dodental in maanden

  Het aantal nieuwe coronabesmettingen in het Verenigd Koninkrijk blijft afnemen. Bij de autoriteiten zijn dinsdag 23.511 nieuwe gevallen gemeld, voor de zevende dag op rij minder dan de dag ervoor. Het aantal nieuw gemelde sterfgevallen ligt met 131 wel op het hoogste niveau sinds 17 maart.
  Maandag waren 24.950 nieuwe infecties en 14 sterfgevallen. Een week geleden was sprake van 46.558 nieuwe besmettingen en 96 overlijdens.
  In totaal zijn er in het Verenigd Koninkrijk al zeker 129.303 patiënten aan COVID-19 overleden, weet Sky News.
  Premier Boris Johnson roept mensen op voorzichtig te blijven. "Het is erg belangrijk dat we geen voorbarige conclusies trekken", aldus Johnson. Het is niet duidelijk waarom het aantal nieuwe infecties nu snel afneemt.
  Sinds mei testen steeds meer Britten positief op het coronavirus. De piek (54.674) lag op 17 juli. De toename is te wijten aan de extra besmettelijke deltavariant van het virus en de afschaffing van veel coronamaatregelen. Het virus ging onder meer rond onder jonge mannen die samen naar het Europees kampioenschap voetbal keken. Vooral in Engeland, waar vrijwel geen beperkingen meer gelden, raakten onlangs veel mensen besmet.
 • Mondmasker duikt in meerdere Franse departementen weer op in straatbeeld

  Het dragen van een mondmasker in de buitenlucht is opnieuw verplicht langs grote delen van de Franse westkust. Door het oprukken van de deltavariant van het coronavirus verstrengen de mondmaskerregels op tal van plaatsen.
  Het departement Gironde, in het zuidwesten van Frankrijk, heeft de mondmaskerplicht opnieuw ingevoerd in Bordeaux en in de toeristische gebieden. 
  Omdat de departementen Vendée, Charente-Maritime, Landes en Pyrénées-Atlantiques onlangs gelijkaardige maatregelen hadden aangekondigd, geldt de mondmaskerplicht nu in de meeste West-Franse badplaatsen, tussen Sables-d'Olonne en de Spaanse grens. Daarbij bevinden zich ook populaire toeristische bestemmingen als Ile de Ré, Ile d'Oléron en Biarritz.
  In Gironde wordt de maatregel tot 31 augustus bovendien gecombineerd met een verbod op het gebruik van alcohol op de openbare weg. Er geldt wel een uitzondering voor de terrassen.
  Ook in het noorden van Corsica worden striktere regels ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden. Het dragen van een mondmasker is er voortaan verplicht in de drukke straten van verschillende steden, waaronder Bastia. 
  Het departement Pyrénées-Orientales, in het zuiden van Frankrijk, had midden juli als eerste beslist de mondmaskerplicht weer in te voeren. In het naburige departement Aude geldt de maatregel eveneens op drukke plaatsen, zoals in het centrum van Carcassonne. Maandag had ook de prefectuur van Hérault, met onder meer de stad Montpellier, de terugkeer van de mondmaskerplicht aangekondigd. In de departementen Alpes-Maritimes en Meurthe-et-Moselle zijn gelijkaardige maatregelen ingevoerd.
 • Weer ongeveer 4.000 nieuwe coronagevallen in Nederland

  Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn in Nederland iets meer dan 4.000 nieuwe coronagevallen vastgesteld. Dat is een fractie hoger dan het aantal op maandag.
  Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg 4.042 meldingen van positieve tests. Vorige week dinsdag waren er bijna 6.800 nieuwe gevallen en de dinsdag ervoor ruim 7.800.
  In twintig gemeenten was er geen enkele positieve test. Dat is het hoogste aantal sinds 9 juli.
  Er waren drie bijkomende sterfgevallen. 
  Sinds het begin van de uitbraak, bijna 1,5 jaar geleden, zijn 1,85 miljoen Nederlanders positief getest. Van meer dan 17.800 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.
 • Afgelopen week bijna helft minder besmettingen, fors meer opnames in Nederland

  Het coronavirus verliest na een sterke opleving van enkele weken nu weer snel terrein in Nederland. In de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 37.343 positieve testresultaten, bijna de helft minder dan een week eerder (-46 procent). De dalende lijn is ook duidelijk terug te zien in het reproductiegetal, dat is gezakt naar 0,80. Onder de 1 gaat het de goede kant op; dan neemt het aantal nieuwe besmettingen af.
  Het weekrapport bevestigt nog eens dat het aantal ziekenhuisopnames afgelopen week wel fors is gestegen. Die toename is nog het gevolg van de explosieve groei van het aantal besmettingen aan het begin van de maand. Volgens voorlopige cijfers werden afgelopen week 538 patiënten met COVID-19 opgenomen, van wie 115 op intensivecareafdelingen. Dat zijn ruim tweeënhalf keer zoveel opnames als een week eerder werden gerapporteerd.
 • Forse daling tijdelijke werkloosheid in juni

  Er waren in juni nog 281.392 mensen minstens één dag tijdelijk werkloos in België. Dat blijkt uit cijfers van de RVA. Tegenover mei zijn dat er 31,2 procent minder, maar het blijft toch een hoog aantal.
  Dankzij het systeem van tijdelijke werkloosheid krijgen werknemers een uitkering van de overheid als hun bedrijf tijdelijk de activiteiten moet verminderen of staken. Het systeem werd in de coronacrisis massaal toegepast, en bijvoorbeeld ook slachtoffers van de overstromingen kunnen er momenteel een beroep op doen.
  De laatste maanden is het aantal tijdelijk werklozen gedaald omdat sectoren weer konden opstarten. Zo kan de horeca sinds 9 juni ook binnen weer mensen ontvangen. Toch blijft 281.392 tijdelijk werklozen een ongewoon hoog aantal. In juni 2019 waren er bijvoorbeeld maar 99.356 tijdelijk werklozen.
  In april vorig jaar, toen de maatregelen tegen het coronavirus het verst gingen, waren er bijna 1,3 miljoen tijdelijk werklozen.
 • Aantal coronabesmettingen in Tokio stijgt naar recordhoogte

  Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Tokio is tijdens de Olympische Spelen naar een recordhoogte gestegen. Dinsdag werden in de Japanse hoofdstad 2.848 nieuwe besmettingen geteld.
  Het aantal nieuwe besmettingen overstijgt daarmee duidelijk de 2.520 gevallen die op 7 januari werden gemeten. Dat was tot nu toe het hoogste aantal positieve gevallen op 24 uur tijd in Tokio.
  Experts hadden ervoor gewaarschuwd dat het aantal besmettingen tijdens de Olympische Spelen tot boven de 3.000 gevallen per dag zou kunnen stijgen. De situatie zou "kritiek" kunnen worden, zo klonk het. Momenteel is in Tokio voor de vierde keer een noodtoestand wegens het coronavirus van kracht.
  Volgens Koichi Nakano, een professor in de politiek aan de Sophia Universiteit in Tokio, zijn het echter niet de Olympische atleten die verantwoordelijk zijn voor de stijging. Maar het feit dat de Spelen kunnen plaatsvinden op een moment dat de bevolking zich aan coronamaatregelen moet blijven houden, zorgt voor steeds meer onvrede. "De mensen worden ongeduldig en luisteren niet meer naar de regering", klinkt het.
  Anderen negeren dan weer de oproep om thuis te blijven omdat ze zo dicht mogelijk bij een van de Olympische wedstrijden willen komen.
 • "Franse werknemers zonder coronapas kunnen ontslagen worden" 

  In Frankrijk kan een werknemer worden ontslagen als hij of zij geen coronapas kan voorleggen. Dat heeft de minister van Werk Elisabeth Borne dinsdag gezegd nadat het Franse parlement zondag groen licht gaf voor de uitbreiding van die omstreden coronapas.
  In Frankrijk worden mensen met bepaalde beroepen verplicht zich te laten vaccineren, zoals het zorgpersoneel. En vanaf augustus moeten mensen via een zogenoemde 'coronapas' een vaccinatiebewijs laten zien in horecazaken, sommige winkelcentra en als ze een lange afstand willen afleggen met de trein of het vliegtuig. Dat heeft ook gevolgen voor de mensen die in die sectoren werken.
  De parlementsleden verwierpen wel de geplande sancties voor wie de vaccinatieplicht niet naleeft. Volgens Borne worden hierdoor de werknemers in de betrokken sectoren niet beschermd. 
  "Wij hadden de manier waarop ontslag in de wet kan worden gebruikt, willen regelen door ontslag pas na twee maanden mogelijk te maken en de ontslagen werknemers een vergoeding te geven, maar de senaat heeft deze bepaling geschrapt", aldus de minister. Toch is een ontslag volgens haar nog altijd mogelijk voor hardnekkige weigeraars.
 • Hoge positiviteitsgraad bij Brusselse reizigers die terugkeren uit rode zone

  De reizigers die terugkeren uit een rode zone en in Brussel getest worden zorgen voor een hoger wordende positiviteitsgraad in het Brussels Gewest. Dagelijks worden 9.800 personen getest in de hoofdstad en twee derde daarvan zijn mensen die op vakantie vertrekken of uit vakantie terugkeren.
  De incidentiegraad over 14 dagen bedraagt in het Brussels Gewest 261 besmettingen per 100.000 inwoners. Het reproductiegetal ligt op 1,08, wat betekent dat het virus zich verder verspreidt. De stijgende positiviteitsgraad is daar een bewijs van. In het Brussels Gewest ligt die momenteel op 3,2 procent, maar bij de reizigers die terugkeren uit rode zone ligt dat zelfs op 3,5 procent.
  Het zijn de reizigers die zo de negatieve cijfers voeden. Het aantal personen die terugkeren uit een rode zone en positief testen staan voor een vijfde van de positieve gevallen in Brussel.  "Er wordt veel getest in Brussel en natuurlijk worden daar ook heel wat positieve gevallen gevonden. Doordat de vaccinatiegraad bij de jongeren ook vrij laag ligt, zie je ook bij die jonge reizigers een nog hogere positiviteitsratio", zegt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie.
  De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie zal in de komende dagen extra veldagenten inzetten om na te gaan of terugkerende reizigers uit een rode zone zich aan de quarantaine houden, net als mensen die positief hebben getest.
 • EU geeft groen licht voor 525 miljoen euro staatssteun aan Duitse vliegmaatschappij Condor

  Duitsland mag luchtvaartmaatschappij Condor 525,3 miljoen euro staatssteun toekennen. Dat heeft de Europese Commissie beslist, laat ze dinsdag weten in een persbericht. Het geld is deels bedoeld om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen, maar het grootste deel - ruim 321 miljoen euro - gaat naar de ondersteuning van een herstructurering.
  De Europese Commissie keurde in april vorig jaar al een Duitse staatsgarantie van 550 miljoen euro goed ten aanzien van Condor, maar het bedrag dat voorzien was voor de gevolgen van de pandemie was gebaseerd op de geschatte schade van de crisis. Het Europees Hof van Justitie vernietigde die beslissing echter omdat die onvoldoende gemotiveerd zou zijn. In de beslissing van dinsdag is rekening gehouden met de reële schade van de pandemie. Het bedrag komt nu neer op 144,1 miljoen euro, het teveel moet Condor terugbetalen aan de Duitse overheid. 
  Condor vliegt wereldwijd op 126 bestemmingen. De Duitse luchtvaarmaatschappij werd in 2019 fel verzwakt door het faillissement van moedermaatschappij Thomas Cook. Sindsdien was het bedrijf op zoek naar nieuwe investeerders.

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's