OPROEP. 118 Belgen vast in hotel op Tenerife door coronavirus ook vrouw Italiaanse arts besmet

Print
OPROEP. 118 Belgen vast in hotel op Tenerife door coronavirus ook vrouw Italiaanse arts besmet

Foto: REUTERS

Een hotel op het Spaanse eiland Tenerife is in quarantaine geplaatst nadat een Italiaanse man besmet blijkt met het coronavirus. 1.000 hotelgasten zitten zo vast, waaronder ook 118 Belgen. “We durven niet weg”, klinkt het bij de hotelgasten. Ondertussen raakte bekend dat ook de vrouw van de Italiaanse arts besmet is.

OPROEP. Ben jij of ken jij een Limburger die zich bevindt in het Costa Adeje Palace Hotel op Tenerife? Laat het ons hier weten!

Het aantal Belgische reizigers dat vastzit in het “H10 Costa Adeje Palace hotel” in Tenerife is opgelopen tot honderdachttien. Woensdagochtend maakte touroperator TUI bekend dat ze 110 Belgische klanten hadden in het hotel dat onder quarantaine was geplaatst nadat is vastgesteld dat er een Italiaanse arts verbleef die met het nieuwe coronavirus is besmet.

Naast de 110 Belgische reizigers van TUI, kwamen er in de loop van dinsdag nog zes klanten van touroperator Corendon bij en ook touroperator Sunweb meldt aan Belga dat ze twee Belgen en vijf Nederlanders in hotel hebben. Dat maakt in totaal 118 Belgen via touroperatoren.

Coronavirus: reisbureaus schrappen reisplannen. Video: TV Limburg

Volgens Sunweb-woordvoerder Tim Van den Bergh heeft zowel de leiding van Sunweb in Rotterdam als de reisleiding op Tenerife zelf contact gehad met de in quarantaine gestrande reizigers in het hotel. “Ze stellen het naar de omstandigheden goed en kunnen zowel hun maaltijden in het restaurant van het hotel gebruiken als wel een beroep doen op room service voor hun maaltijden”, zegt Van den Bergh.

De toeristen mogen het hotel niet verlaten van de Spaanse autoriteiten, maar volgens Van den Bergh is het niet zeker hoe lang de quarantaine zal duren. “Er circuleren geruchten van twee weken, maar officieel hebben we daar van de Spanjaarden nog geen bevestiging van gekregen”, aldus de woordvoerder van Sunweb. Die zegt dat wie alsnog naar het hotel in Tenerife wilde afreizen, nu de keuze krijgt van een omboeking naar een andere bestemming of kosteloze annulering van de reis.

“We zullen ook de zes of zeven klanten die de voorbije week zijn teruggekeerd uit Tenerife via e-mail verwittigen en hen de raad geven om de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsraad en het ministerie van Volksgezondheid te raadplegen en op te volgen, zodat ze een huisarts raadplegen wanneer ze symptomen van ziekte zouden vertonen”, aldus nog Tim Van den Bergh.

LEES OOK. Limburgers in Italië: “Scholen en cafés sluiten en iedereen hamstert”

LEES OOK. Zo pakt België de coronacrisis aan

Italiaanse arts

Volgens de Italiaanse krant La Vanguardia was de Italiaanse coronapatiënt, een arts, op vakantie op Tenerife met zijn echtgenote. De regering van de Canarische eilanden, een deelstaat van Spanje, activeerde het protocol voor het coronavirus toen bleek dat de arts besmet was. La Vanguardia zegt dat er in het hotel een duizendtal gasten verbleven en dat ze allemaal in quarantaine zitten om verdere verspreiding van het virus te vermijden.

El Diario de Avisos, een krant uit Tenerife, schrijft dat de Italiaanse arts en zijn vrouw al een week in het hotel verbleven. De arts, afkomstig uit de Italiaanse regio Lombardije, zou momenteel in afzondering zitten in een ziekenhuis en zijn situatie zou gunstig evolueren. Hij bezocht maandag een dokter omdat hij koorts had en zich slecht voelde. Ondertussen raakte bekend dat ook zijn vrouw is besmet met het virus.

Belgische gast getuigt: “Weten van niets”

Jeanine D.K. (56) uit Molenbeek is samen met haar man Karel T. (61) en zus Francine (60) op reis in Tenerife. Rond 8 uur dinsdagochtend is de vrouw opgestaan en zag ze dat er een briefje onder de deur was geschoven, waarop in het Engels stond dat ze de kamer niet mochten verlaten. “We weten van niets, maar we zijn via via te weten gekomen dat er een Italiaanse dokter in het hotel zat met het Coronavirus.”

Zus Francine zit een paar kamers verder. “Maar we moeten binnenblijven, dus we kunnen haar niet zien. We houden contact met de telefoon, ze stelt het goed. We durven niet weg, we hebben ook nog geen eten gehad. We hebben wel een frigootje met drank, en ik heb nog wat eten in de valies, peperkoeken en suikerwafels. We lijden geen honger. We hebben al drie dagen veel gegeten, dus in feite is het goed dat we een keer diëten”, zegt ze lachend.

“We zien hoe het personeel rondloopt met mondmaskers”, zegt ze nog. “Normaal gezien gingen mijn ouders mee, ik ben blij dat ze hebben afgezegd. Er zijn hier veel Belgen in het hotel, we horen veel Vlaams spreken.”

“We hebben serieus pech gehad. Zaterdagavond, wanneer we toekwamen, was het goed weer. Maar zondag was er een zandstorm en mochten we niet buiten, er is erg veel schade hier. Zelfs binnen in de kamers ligt er zand. Maandagvoormiddag konden we eindelijk naar buiten, maar de uitstappen die we voor vandaag hebben geboekt kunnen niet doorgaan.”

“We maken ons geen zorgen. Het gaat maar om één persoon op de zoveel. En het is Krokusvakantie, mensen komen terug van op reis, dus het virus zal zich sowieso door heel Europa verspreiden. Wat kan je eraan doen, het heeft geen zin om te panikeren.”

Nieuwe Video's