dinsdag 25 februari 2020 - Jupiler Pro League
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 BELGA

Referee Department

“Kortrijk had strafschop verdiend”

KRC Genk won vrijdagavond met 0-1 op bezoek bij KV Kortrijk. Maar bij 0-0 vroeg in de tweede helft had scheidsrechter Wesley Alen de thuisploeg een strafschop moeten toekennen, toen Kouassi Mboyo ten val bracht in het strafschopgebied. Dat heeft het Referee Department toegegeven in zijn wekelijkse analyse van de arbitrage. “Kouassi probeerde de bal te spelen, maar reageerde te laat en maakte contact met het linkerbeen van Mboyo. De ref besliste om verder te spelen en de VAR volgde de beslissing van de ref. Het Referee Department had een strafschop verwacht en een VAR-interventie.”

Fout van Dennis

Het Referee Department erkent ook dat een fout van Dennis voorafging aan het winnende doelpunt van Balanta tijdens Club Brugge - Charleroi. Dat de VAR niet tussenkwam, was wel helemaal volgens het boekje. Na de overtreding van Dennis weerde Charleroi immers de bal uit het strafschopgebied en eindigde zo de mogelijkheid om te scoren voor Club Brugge. Toen Club de bal weer in bezit kreeg, werd die achteruit gespeeld, zodat een ‘nieuwe’ aanval begon, die leidde tot de goal. “De VAR mag niet ingrijpen voor een niet gefloten overtreding die leidt tot een doelpunt als die overtreding geen deel meer uitmaakt van de aanvallende fase die rechtstreeks tot het doelpunt leidt”, klinkt het.

De Bleeckere

“Van Driessche gebruikte smartphone tijdens de rust”

Vreemd beeld net voor de start van de tweede helft in AA Gent - STVV. Op tv-beelden was te zijn hoe videoref Bram Van Driessche in het VAR-busje op zijn smartphone zat te lezen. Ook één van zijn collega’s had zijn laptop opengeklapt. Er is nochtans een duidelijke richtlijn dat het gebruik van smartphones voor videorefs uit den boze is. “Klopt”, beaamt Frank De Bleeckere, woordvoerder van het Referee Department. “Maar dit gebeurde tijdens de rust, niet tijdens de wedstrijd. Dat is een belangrijke nuance. Tijdens de wedstrijd is zoiets ontoelaatbaar en tijdens de rust ook liever niet. Maar zoiets is onvermijdelijk, we leven in 2020. Toen ik nog ref was, kreeg ik tijdens de rust ook sms’jes. Dat je er dan naar kijkt, kan niemand je kwalijk nemen. Maar tijdens de match kan het natuurlijk niet.” (lvdw)

Nieuwe Video's