dinsdag 25 februari 2020 - Bilzen
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Een van de drie vrouwen kon zichzelf bevrijden en verwittigde de hulpdiensten. Die moesten met brancards de andere twee wandelaarsters bevrijden.

Tom Palmaers

Wandelaars

Uitje naar Alden Biesen eindigt tot aan de middel in het slijk

Bilzen/Borgloon

Drie wandelaarsters zijn gisteren rond 14.30 uur diep in het slijk weggezakt in de buurt van Alden Biesen. Een van hen kon zich op eigen kracht bevrijden, de twee anderen zaten tot ver boven de middel vast in de modder. De brandweer moest hen uit hun hachelijke positie bevrijden.

De drie vrouwen, allemaal zeventigplus, gaan elke maandag wandelen. “Vandaag hadden we de omgeving van Alden Biesen uitgekozen, omdat we er al een jaar niet meer geweest waren”, zegt een van de drie vrouwen uit Borgloon. “Al pratend zijn we van het wandelpad afgedwaald in een weiland. Maar terwijl we naar de uitgang stapten, zakten we plots weg in de modder. Hoe meer we ons uit de blubber wilden bevrijden, hoe dieper we wegzakten, alsof we in drijfzand zaten. Gelukkig is een van ons er op eigen kracht uitgeraakt en heeft zij de hulpdiensten kunnen verwittigen.”

De brandweer en een ziekenwagen van de zone Oost-Limburg waren snel ter plaatse. “We hebben al veel meegemaakt, maar dit hadden we nog nooit gezien”, bekent luitenant Thoelen. “Met enkele grote brancards die we breed over het slijk gelegd hebben, konden we tot bij de weggezakte vrouwen geraken. Het heeft een kwartier geduurd vooraleer we ze allebei konden bevrijden. In de ziekenwagen kregen ze de eerste zorgen toegediend.”

Eigenaar van het weiland Jos Claesen (76): “Bij de recente vernieuwing van de Reekstraat hebben we onze oude boerderij laten afbreken, waarna we het perceel gedeeltelijk genivelleerd hebben met aanvulgrond om er een weiland van te maken. Waar de dames in de modder gezakt zijn, was vroeger de hoevekelder. Daar verzamelt zich nu het grond- en hemelwater. Na de voorbije hevige regenperiode is het er inderdaad erg drassig. Bij droog weer is er niks aan de hand.”

“Al pratend zijn we van het wandelpad afgedwaald in een weiland. Plots zakten we weg in de modder” Onfortuinlijke wandelaarster

Na verzorging werden de drie onfortuinlijke dames terug naar de parking van Alden Biesen gebracht, vanwaar ze weer naar huis reden. “Neen, nu komen we het eerste jaar niet meer naar Alden Biesen.”

Bekijk het filmpje van de bevrijding op www.hbvl.be

Na verzorging konden de drie vrouwen weer naar huis. “Neen, nu komen we het eerste jaar niet meer naar Alden Biesen.” 

Tom Palmaers

Nieuwe Video's