zaterdag 22 februari 2020 - Diepenbeek
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Beweging.net

Fietsbieb leende al meer dan 700 fietsen uit

Riemst

Zaterdag opent in Riemst de zesde Fietsbieb in Limburg. Het initiatief van beweging.net, waar iedereen voor 20 euro per jaar een kinderfiets kan lenen, blijkt een succesformule. “Sinds 31 maart 2018 konden we al meer dan 700 fietsen uitlenen.”

Meer kinderen op een budgetvriendelijke manier op de fiets krijgen, en hen stimuleren om dingen te delen. Dat is kort samengevat de doelstelling van beweging.net met de Fietsbieb. De eerste zag op 31 maart 2018 in Diepenbeek het levenslicht. Zaterdag, nog geen twee jaar later, opent in Riemst al de zesde vestiging.

Het concept is eenvoudig. Voor 20 euro per jaar kunnen ouders of kinderen één kinderfiets lenen. “Die mogen ze zo vaak omruilen als ze willen, bijvoorbeeld als ze te klein geworden zijn of als de kinderen de kleur beu zijn”, zegt Bart Bynens van beweging.net. “Een kind geraakt zijn fietsje snel ontgroeid, en telkens een nieuwe kopen kost veel geld. We vragen ook nog 20 euro waarborg, maar dat geld krijgen de mensen terug als ze de tweewieler binnenbrengen.”

Kaap van 700

In 2018 en 2019 leenden de vijf Fietsbiebs (Diepenbeek, Ham, Genk, Pelt en Oudsbergen) in totaal 691 fietsen uit. Ondertussen is de kaap van 700 fietsen al gerond. “Wie zelf een fiets binnenbrengt, moet het eerste jaar geen lidgeld betalen”, zegt Bynens. “Zo komen we ongeveer aan de helft van ons bestand. De andere helft krijgen we via schenkingen, of kopen we aan op de tweedehandsmarkt.”

“Als er sprake is van slijtage, zorgen wij voor de herstelling. Wij hebben een aantal vrijwilligers ter beschikking voor die reparaties” Bart Bynens Beweging.net

En wat als de gevreesde platte band of kapotte ketting roet in het eten gooit? “Als er sprake is van slijtage, zorgen wij voor de herstelling. Wij hebben een aantal vrijwilligers ter beschikking voor die reparaties.”

Blinde vlekken

Met de zesde vestiging in Riemst is het eindpunt nog lang niet bereikt. Weldra opent er een zevende vestiging in Beringen. Daarvoor worden op zaterdag 29 februari al fietsen ingezameld. Later volgen ook Hamont-Achel, Houthalen-Helchteren en Maaseik.

Is het einddoel om in alle 42 Limburgse gemeenten een fietsbieb te openen? “Dat zou overdreven zijn”, lacht Bynens. “Want de Fietsbieb is niet voorbehouden aan inwoners van die gemeente. In Diepenbeek komt bijvoorbeeld bijna de helft van de gebruikers uit de randgemeenten. Daarom zullen we wel nog proberen om op termijn over heel Limburg verspreid te zitten, maar met twintig verdeelpunten zullen er wellicht nog weinig blinde vlekken overblijven.”

Meer info over locaties en de inzameling in Beringen: www.fietsbieblimburg.be

Nieuwe Video's