Natuurhulpcentrum

Kinrooise bever met kanker ingeslapen

Print
Kinrooise bever met kanker ingeslapen

Foto: Natuurhulpcentrum

Kinrooi / Oudsbergen -

In het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek is donderdag een bever met kanker ingeslapen. Het is de eerste keer dat ze in het centrum een bever met deze ziekte binnenkrijgen. “Dat wilde dieren kanker krijgen, is uitzonderlijk”, zegt Sil Janssen.

Bij de centrum in Opglabbeek was een melding binnengekomen dat een van de bevers in het natuurgebied in Kinrooi op de sukkel was. “Toen wij gingen kijken, zagen we dat het vrouwtje moeilijk liep. De volwassen bever was duidelijk op de sukkel. Toen we haar hadden gevangen, zagen we een wonde waar etter uitkwam. Onze dierenarts Stef onderzocht het dier en ontdekte een groot gezwel. De kanker was al in een vergevorderd stadium, waardoor er maar een oplossing was: euthanasie.”

Kinrooise bever met kanker ingeslapen
De bever werd in het centrum onderzocht. Foto: Natuurhulpcentrum

Het was de eerste keer dat ze in het Natuurhulpcentrum een bever met kanker binnenkregen. “Het gebeurt bij mijn weten zelden dat een wild dier kanker krijgt. Maar het kan dus. Ooit hadden we ook al een wolf en een tijger met een gezwel. Hoe die dieren dat krijgen? Pech. Net zoals bij mensen. We weten het gewoon niet.”

Voor de beverpopulatie in het gebied heeft het wegvallen van het volwassen vrouwtje geen consequenties. “Daar zitten wel wat bever. Het leven er gaat gewoon verder.”