Aangeboden door Remeha

© Remeha NV

Zes (ver)bouwtips om je impact op het klimaat te vergroten

Zo bouw je een energie-efficiënte woning

Elke kleine stap telt. Dat hoor je wel vaker als het klimaatthema op tafel ligt. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om grotere stappen te zetten. Stoppen met vliegen, elektrisch rijden of energie-efficiënt bouwen of renoveren, bijvoorbeeld. Volg zeker onze tips als je voor dat laatste te vinden bent.

1. Gratis elektriciteit met fotovoltaïsche zonnepanelenWie denkt aan een energieneutrale woning kan er niet omheen. Zonnepanelen op je dak zijn dé ideale manier om voor een deel zelfvoorzienend te worden in je eigen elektriciteitsproductie. Je kunt er maar liefst tot veertig procent van je jaarlijks verbruik mee dekken. Gemiddeld heb je hiermee op acht tot tien jaar je investering gerecupereerd. Heb je de gewoonte om je vaatwasser en wasmachine ’s nachts te laten draaien om te genieten van het nachttarief? Als je de geproduceerde energie niet opslaat, moet je vanaf nu omgekeerd denken. Je hebt er dus baat mij om overdag meer energie te verbruiken.

2. Lekker warm water dankzij een zonneboilerElektriciteit opwekken met behulp van de zon is al langer erg populair. Elk jaar kiezen er namelijk meer en meer gezinnen voor om hun dak te bekleden met zonnepanelen. Maar wist je dat ook het water in je keuken en je badkamer met behulp van zon verwarmd kan worden? Hier komen dan geen zonnepanelen aan te pas, maar wel zonnecollectoren. De zon warmt het water in koperen leidingen op waardoor de warmte opgeslagen wordt in een zonneboiler die fungeert als geïsoleerde batterij.

Uiteraard is er in de winter minder zon, maar daarom moet jij nog geen koude douche nemen. Je zonneboiler wordt met een extra aansluiting aangesloten met een verwarmingsketel die bijspringt indien nodig. Hoewel je voor het opwekken van elektriciteit een groot aandeel van je dak moet bedekken met zonnepanelen, volstaan voor het gebruik van een zonneboiler doorgaans een tot twee zonnecollectoren al. Je kunt beide technologieën ook combineren.

3. Een lagere CO2-uitstoot met biomassaEnergie gewonnen uit biomassa komt in woningen het vaakst voor in de vorm van kachels en verwarmingsketels. Organisch materiaal zoals bijvoorbeeld hout of pellets worden verbrand en de warmte die daaruit vrijkomt, wordt gebruikt om te verwarmen. De gewonnen energie wordt ook wel bio-energie genoemd omdat de verbrande stoffen, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen, niet opgeraken. De CO2-uitstoot ligt ook een pak lager dan bij een verwarming op gas. Let er wel op dat je hout gebruikt dat afkomstig is van klimaatverantwoorde bossen. Met andere woorden: van bosbeheerders die aan herbebossing doen.

4. Bespaar op je energiefactuur met een warmtepompMet de juiste warmtepomp bespaar je maar liefst zeventig procent op je energiefactuur. Hierdoor is de terugverdientijd voor je investering heel erg kort. Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, het grondwater of een combinatie van beide. Er komt geen verbranding aan te pas, dus is er ook geen sprake van uitstoot. Als je het gebruik van een warmtepomp combineert met voldoende zonnepanelen op je dak, kan je warmtepomp zelfs ‘gratis’ warmte produceren. Belangrijk is de keuze van een warmtepomp is enkel ideaal in een nieuwbouw of een totale renovatie waar er voldoende isolatie is en je met een laag temperatuur afgifte systeem zoals vloerverwarming werkt.

5. Zo verwarm je met restwarmteBen je aangesloten op een stadsverwarming, dan heb je geen eigen verwarmingsketel. Je huis wordt verwarmd door middel van geothermie of restwarmte van bijvoorbeeld elektriciteitscentrales en fabrieken. Niet alleen zou de energie zonder stadsverwarming waarschijnlijk verloren gaan, de uitstoot wordt hierdoor tot vijftig procent kleiner dan een woning met een gemiddelde cv-ketel. Stadsverwarming staat enkel in voor de verwarming en warmwatervoorziening van je woning. Je kunt het dus probleemloos combineren met zonnepanelen op je dak om ook op een duurzame manier in elektriciteit te voorzien.

6. Participeer in een project voor productie van hernieuwbare energieWie bouwt of totaalrenovaties uitvoert, moet sinds 2014 verplicht een aandeel hernieuwbare energie opwekken. Dat kan aan de hand van al de voorgaande voorbeelden, maar ook via participatie in een project voor hernieuwbare energie. Je investeert dus in groene energie. In het verleden werd je verplicht om te participeren in projecten in jouw eigen provincie of in een buurgemeente, maar sinds 2017 kun je een project kiezen in heel het Vlaams Gewest.

Advies op maatElke woning is anders. Jouw specifieke noden als je bouwt of verbouwt zijn dat ook. Gelukkig kost het juiste advies krijgen geen geld. Neem online deel aan de warmtewijzer van Remeha om te ontdekken welke installatie het best past in jouw woning. Op basis van je antwoorden ontvang je een offerte op maat van een installateur in jouw buurt.

Wacht niet tot het te laat isen doe nu de test op de website van Remeha. »