Aangeboden door Remeha

© Remeha NV

Deze handige tips doen je bibberen

Heb je het liever koud dan warm in de winter?

Na een winterse boswandeling thuiskomen in een lekker warm huis, je gezellig installeren in de zetel met een kop warme chocolademelk en genieten van een fijne familiefilm met je gezin. Klinkt er niets ergers? Als je het liever koud hebt in de winter, volg je best de volgende tips op.

Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit het komende decennium. De overheid, industrie en consumenten slaan de handen in elkaar om de juiste stappen te zetten voor een totale energietransitie. Ook jij kunt je woning energieneutraal bouwen of renoveren. Heb je geen baat aan verwarmingsoplossingen, dan zijn de volgende tips iets voor jou.

1. Vervang je condensatieketel vooral nietOude atmosferische ketels die dateren van voor 2000 verbruiken erg veel door afkoelings-, opwarmings- en oppervlakteverliezen. Water wordt opgewarmd door verbrandingswarmte, maar de rook die hierdoor ontstaat, wordt afgevoerd door je schoorsteen en gaat dus verloren. Kies je ervoor om je ketel te vervangen, dan wordt die rook tegenwoordig hergebruikt om je water op te warmen.

Het rendement van de nieuwe generatie condensatieketels stijgt hierdoor met bijna dertig procent. Het verhoogd rendement zorgt ervoor dat je terugverdientijd voor dit type verwarming veel korter is. Daarom is het dus al snel de moeite om je oude ketel te laten vervangen. Deze vervanging zorgt voor een lager energieverbruik.

2. Een zonneboiler is niets voor jouGratis water opwarmen voor je keuken of badkamer is nog nooit zo eenvoudig geweest. Met behulp van zonnecollectoren op je dak is het mogelijk om de warmte van de zon op te slaan in een zonneboiler. Die fungeert dan als geïsoleerde batterij.

Is er geen zon, dan hoef jij daarom geen koud te lijden. Je kunt je zonneboiler laten aansluiten aan een verwarmingsketel die bijspringt waar nodig. Wil je graag ook zonnepanelen op je dak plaatsen? Dat kan, want de twee technologieën staan mekaar niet in de weg. Een tweetal zonnecollectoren volstaat al om je water op te warmen. Plaats genoeg dus om ook je zonnepanelen te installeren voor je elektriciteit.

3. Haal geen warmtepomp in huisIs je dak al bedekt met zonnepanelen, maar wil je toch ‘gratis’ kunnen verwarmen, dan is een warmtepomp misschien iets voor jou. Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, het grondwater of een combinatie van beide. Met een warmtepomp kun je tot zeventig procent besparen op je energiefactuur indien je deze combineert met fotovoltaische zonnepanelen. Een warmtepomp is de ideale keuze voor je nieuwbouwproject of totaal renovatie als je bouwschil goed geïsoleerd is en je gebruik maakt van een laag temperatuurafgifte-systeem zoals vloerverwarming.

4. Verzet je tegen intelligente technologieMet een slimme kamerthermostaat kun je eenvoudig instellen wanneer je verwarming precies aanslaat. Wil je liever nog wat langer dan verwacht genieten van de natuur tijdens je boswandeling? Dan kun je met een app zelfs vanop afstand je verwarming hoger of lager zetten, zodat je woning de ideale temperatuur heeft als je thuiskomt.

5. Vraag geen advies op maatElke woning is anders. Jouw specifieke noden als je bouwt of verbouwt zijn dat ook. Gelukkig kost het juiste advies krijgen geen geld. Neem online deel aan de warmtewijzer van Remeha om te ontdekken welke installatie het best past in jouw woning. Op basis van je antwoorden ontvang je een offerte op maat van een installateur in jouw buurt.

Wacht niet tot het te laat isen doe nu de test op de website van Remeha. »