donderdag 20 februari 2020 - Buitenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Britten laten alleen ‘besten en slimsten’ nog het land in

Londen

Als laaggeschoolde die geen Engels spreekt, kom je straks als werkzoekende het Verenigd Koninkrijk niet meer in. Daarvoor zorgt een puntensysteem - met uitzonderingen.

Een van de belangrijkste redenen om in 2016 voor de Brexit te stemmen, was voor veel Britten de ‘toevloed’ van ongeschoolde werkkrachten uit de Europese Unie - vooral de landen in Midden- en Oost-Europa. Daaraan wil de regering van premier Boris Johnson nu een eind maken met een nieuwe regeling voor arbeidsmigratie. Kern daarvan is een puntensysteem dat bepaalt of je al of niet welkom bent. Je hebt minimaal 70 punten nodig om Groot-Brittannië in te mogen als werkzoekende - en die verzamel je nooit als je geen Engels spreekt en geen opleiding of diploma kunt laten zien. Met je baan moet je bovendien minimaal 30.000 euro per jaar verdienen. EU-burgers zullen ook geen enkele voorrang meer krijgen.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel wil Groot-Brittannië voortaan alleen nog ‘the best and the brightest’ (de beste en de slimste mensen) in huis. “Mensen die zinvol bij kunnen dragen aan onze economie en ons land.” In een radio-interview gaf ze toe dat haar van afkomst Indiase ouders, die in de jaren zestig als vluchtelingen overkwamen vanuit Oeganda, onder haar eigen plan niet welkom zouden zijn.

Het plan moet in werking treden in 2021, na de lopende Brexit-overgangsperiode. Patel zei dat de wijziging voor het Britse bedrijfsleven aanleiding moet zijn om intensiever te automatiseren of laaggeschoolden uit eigen land op te leiden. Tal van sectoren in dat bedrijfsleven - maar ook de Nationale Gezondheidszorg - maken zich echter grote zorgen. Buitenlandse (en met name ook EU-) werkkrachten houden de Britse horeca draaiend, oogsten Britse groenten en fruit, bevolken Britse bouwwerven. Vooral in de zorg is er nu al een acuut tekort aan personeel. Daar houdt het puntensysteem overigens ook (deels) rekening mee door ‘knelberoepen’ in aanmerking te laten komen voor meer punten, zodat bijvoorbeeld de fruitkwekers in Kent verder beroep kunnen doen op Oost-Europese plukkers.  mw

Nieuwe Video's