© Jos Dessers

© Jos Dessers

© Jos Dessers

© Jos Dessers

© Jos Dessers

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Schitterende uitvoering van Schubert’s Deutsche Messe

Tijdens de misviering van 11u op zondag 16 februari in de Hasseltse kathedraal brachten verschillende Limburgse koren en individuele zangers de Deutsche Messe van de Oostenrijkse componist Franz Schubert ten gehore. Ook werden enkele liederen uit ‘Zingt Jubilate’ gezongen die passend waren bij de liturgie van die zondag. Het uitgebreide gelegenheidskoor werd gedirigeerd door Isabella Bikkembergs en begeleid door organist Paul Steegmans en een koperensemble.

Jos Dessers

Alhoewel Schubert weinig binding met kerk en godsdienst had heeft hij prachtige religieuze muziek nagelaten. Naast muziek voor meerdere missen schreef Schubert zijn Deutsche Messe in F in 1827, een jaar voordat hij op 31-jarige leeftijd overleed. Het achtdelige werk doet denken aan een koraalmis. Door de eenvoud is de mis een dankbaar werk voor amateurkoren, die het zonder problemen in hun repertoire kunnen opnemen.

Een koor van een 80-tal mannen en vrouwen zorgde voor een schitterende uitvoering en werden hierbij begeleid door een koperensemble en het orgel. De deelnemende koren waren Cantus Vocum Genk, het Montfortkoor Genk, het Sint-Ceciliakoor Kermt, Cantate Maasmechelen, het Sint-Joriskoor Alken, De kleine Cantorij Tongeren, het Gregoriuskoor Sint-Truiden, het West-Limburgs mannenkoor, Amabile Pelt, Cantate Heusden-Zolder, Pro Arte Lummen, het Manteliusensemble Hasselt, het Koninklijk Hasselts A Capellakoor en het Van Eyck Ensemble Maaseik.

In het kader van de 60ste verjaardag van Koor en Stem Limburg was een wedstrijd uitgeschreven om een nieuw jubileumlied te componeren. Na de misviering weerklonk het bekroonde lied ‘Zingen’ in wereldpremière en dit in aanwezigheid van tekstschrijver Boudewijn Knevels en componist Herman Lemmens die overigens meezong. Tijdens dit jubileumjaar staan in het najaar nog enkele feestelijke gebeurtenissen op het programma die op de website www.koorenstemlimburg.be zullen aangekondigd worden.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio