woensdag 19 februari 2020 - Pelt
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Godfried Van Hertum in zijn tuin in Pelt waar hij het bijzondere vliegje vast wist te leggen.geert van baelen

Natuur

Hobbyfotograaf Godfried (68) krijgt uiterst zeldzame vlieg voor zijn lens

Pelt

Zonder dat hij het zelf wist, heeft de Peltse natuurfotograaf Godfried Van Hertum (68) een voor België unieke vlieg voor zijn lens gekregen. Het gaat om de ‘gesterde distelboorvlieg’ die door hem voor de eerste en voorlopige enige keer in ons land werd waargenomen. Dat gebeurde al in 2011, maar de foto werd nu pas uit zijn archief gelicht en dankzij experts herkend.

Boorvliegen zijn niet de meest voorkomende vliegensoort. Waarnemingen gebeuren eerder toevallig door fotograferende natuurliefhebbers zoals Godfried Van Hertum. Zijn passie is het fotograferen van de kleinste diersoorten in zijn eigen 25 are grote ecologische tuin aan de Schansstraat in Pelt. Sinds 2008 fotografeerde hij zo al bijna 1.200 soorten.

Op 18 mei 2011 fotografeerde hij aan zijn vijver een in zijn ogen bijzonder vliegje. “Maar het beeld verdween in mijn archief op de computer. Het is pas recent door een reeks beelden in te geven op de website www.waarnemingen.be die wordt beheerd door onder andere Natuurpunt, dat duidelijk werd dat de foto een wel heel bijzondere waarneming bevat. De automatische beeldherkenning wees al aan dat ik een ‘gesterde vederdistelboorvlieg’ had gefotografeerd. Dat was op zich al een beetje speciaal. Een kenner bemerkte echter iets uitzonderlijk. Deze vlieg had een opvallend dikke band die diagonaal doorheen de vleugel loopt. Normaal moest die smaller zijn. Een extra navraag bij John Smit, een Nederlandse expert, bevestigde deze waarneming. De conclusie was dat ik de eerste en voorlopige enige ben die een gesterde distelboorvlieg (Tephritis acanthiophilopsis) in België heeft kunnen fotograferen.”

Drie soorten waren al bekend uit ons land: de gesterde vederdistelboorvlieg, de kleine en grote stervlekboorvlieg.

 

“De gesterde distelboorvlieg kunnen we daar nu aan toevoegen”, zegt Van Hertum. “Dat wil niet zeggen dat hij maar één keer in ons land is geweest en dat ik die toevallig gefotografeerd heb. Ik ben gewoon degene die hem als enige heeft kunnen vastleggen. In Nederland is de vlieg trouwens al een eerste keer waargenomen in 2006.”

Al vijf keer

Het is niet de eerste keer dat de Peltenaar pionierswerk verricht met zijn fototoestel. “Het is me al een keer of vijf overkomen: met de knotssprietbladwesp, de goudwesp, bladwesp, een dennenkevertje en een sluipwesp. Wat me dat oplevert? Een mooie erkenning als je foto gebruikt wordt in publicaties, en soms zelfs voor wetenschappelijk werk.”

Macronatuurfotografie vereist een heel andere aanpak dan bijvoorbeeld vogels fotograferen. “In plaats van naar de lucht of in de verte te staren, kijk in mijn tuin veel naar de grond”, lacht hij. “Soms moet je een hele tijd op je knieën doorbrengen om resultaat te boeken.”

Je kan de foto’s van Godfried bekijken op www.van-hertum.be

Nieuwe Video's