donderdag 20 februari 2020 - Hasselt
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

PXL Mad en PXL Digital zitten voortaan in een gloednieuw campusgebouw langs de Grote Ring in Hasselt  Sven Dillen

Onderwijs

Topkunst samen met 1.600 PXL-studenten in gloednieuw gebouw

Hasselt

Sinds een week hebben 1.600 PXL-studenten hun intrek genomen in het nieuwe campusgebouw langs de Grote Ring in Hasselt. Goed voor een investering van 16 miljoen euro.

Nieuw gebouw PXL. Het Belang van Limburg

Het valt meteen op als je het nieuwe campusgebouw binnenloopt: veel licht en ruimte. Het is de nieuwe leerplek voor 1.600 PXL-studenten, 300 kunstenaars (PXL-Mad) en 1.300 IT’ers (PXL-Digital) in spe. Leslokalen grenzen aan open ateliers of praktijkruimtes in gebouw G, dé nieuwe G-spot van PXL. Kruisbestuiving is hier het toverwoord. “De indeling van het gebouw nodigt uit om over de grens van het eigen vakgebied te kijken”, zegt PXL-directeur Ben Lambrechts. “Hier dagen creativiteit en innovatie elkaar uit. Intiem werken of grensoverschrijdend in teamverband. Dit gebouw nodigt uit om te experimenteren, falen en opnieuw te beginnen.”

De nieuwbouw is goed voor een investering van 16 miljoen euro. “Het nieuwe campusgebouw van 7.300 m2 is ook een uitbreiding van het huidige congrescentrum”, vertelt Frank Smeets, voorzitter van PXL. “Ook de mode-incubator Mia-H, die startups ondersteunt die actief zijn op de grens tussen mode en technologie, zal hier straks onderdak vinden.”

“We zoeken ook naar samenwerking met onze kunstcollega’s. Zo brengen we de graduaatsopleiding digitale vormgeving, die volgend academiejaar start, volledig naar hier”, vult Francis Vos aan, departementshoofd PXL-Digital.

Internationaal

De indeling van het gebouw nodigt uit om over de grens van het eigen vakgebied te kijken Ben Lambrechts Directeur PXL

In de nagelnieuwe kunstateliers gonst het van de bedrijvigheid. Van schilderen over keramiek tot juweelontwerp. In elk hoekje borrelt de creativiteit op. “De richting juweelontwerp & edelsmeedkunst heeft op dit moment de beste ateliers van het land”, zegt Nedda El-Asmar, coördinator van de afstudeerrichting juweelontwerp en edelsmeedkunst, overtuigd.

De kunstopleiding trekt ook internationale studenten aan. Zoals de 36-jarige Huang Zaiyun, gespecialiseerd in experimenteel pottenbakken en ambachtelijke technieken die op het punt staan te verdwijnen. “Ik woon in Jingdezhen, de beroemdste en oudste porseleinstad van China. Ik heb keramiek gestudeerd aan de universiteit van Jingdezhen, maar wil hier bij PXL graag mijn master fine arts behalen. Dit is voor mij een unieke kans en grote uitdaging.”

S.M.A.K.

Het gebouw herbergt ook een grote tentoonstellingsruimte die vanaf donderdag publiek toegankelijk is. “We openen met 25 topwerken uit de collectie van het S.M.A.K. in Gent”, verklapt een fiere Erwin Goegebeur, departementshoofd PXL-Mad School of Arts. “Topwerken van topkunstenaars zullen voor het eerst samen op één plek te bezichtigen zijn in Limburg. Denk aan Luc Tuymans, de Zuid-Afrikaanse Marlene Dumas en de Roemeen Adrian Ghenie. Curator is de bekende kunstschilder en Breeënaar Koen van den Broek die hier ook docent is.”

Het nieuwe gebouw herbergt ook een tentoonstellingsruimte. Vanaf donderdag kan je er naar werk van onder meer Luc Tuymans en Marlene Dumas gaan kijken.  Sven Dillen

 Frank Smeets, voorzitter PXL en Ben Lambrechts, directeur PXL Sven Dillen 

Nieuwe Video's