Peter Claes vertrekt bij VRT: “Hopelijk keert de rust nu terug”

Print
Peter Claes vertrekt bij VRT: “Hopelijk keert de rust nu terug”

Foto: BELGA

De VRT en algemeen directeur Media en Productie, Peter Claes, nemen in gemeenschappelijk overleg afscheid van elkaar. Dat meldt de openbare omroep in een persbericht. “Ik betreur dat de spanningen de afgelopen maanden zo opgelopen zijn, en hoop dat de rust en sereniteit terugkeren in de volledige organisatie”, zegt Claes.

“De VRT apprecieert deze moeilijke stap en is dankbaar voor het jarenlange engagement van Peter. Ik heb zelf vele jaren met hem kunnen werken. Zijn visie en daadkracht hebben in grote mate bijgedragen tot de succesvolle VRT die we vandaag zijn”, zo zegt CEO ad interim Leo Hellemans.

Vier weken geleden werd VRT-CEO Paul Lembrechts door minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) de deur gewezen. Dat gebeurde na een aanhoudend conflict met Claes, zijn nummer twee. Lembrechts werd in dat conflict echter gesteund door de vier andere directieleden. Wegens de vertrouwensbreuk was Lembrechts eind november al het ontslag van Claes gaan vragen bij Luc Van den Brande (CD&V), de voorzitter van de raad van bestuur. Dat werd hem geweigerd en uiteindelijk moest hij zelf gaan. Nu stapt Claes dus ook zelf op.

Spanningen

Claes begon bij VRT in 2002 als verantwoordelijke voor de marketing. De afgelopen zeven jaar maakte hij deel uit van het directiecomité. “Na 17 ongelofelijk intense en boeiende jaren, stopt mijn rol bij VRT”, aldus Claes. “Leo Hellemans krijgt als CEO ad interim door mijn vertrek alle ruimte, in de hoop dat de polemiek rond mijn persoon definitief stopt. Ik betreur dat de spanningen de afgelopen maanden zo opgelopen zijn, en hoop dat de rust en sereniteit terugkeren in de volledige organisatie.”

“Ik wil dit vertrek aangrijpen om te onderstrepen hoezeer ik persoonlijke aanvallen en onjuiste aantijgingen aan het adres van Peter en z’n familie heb betreurd. Ik betreur ook de omstandigheden van het vertrek en wens uitdrukkelijk Peter te bedanken voor z’n jarenlange engagement”, zegt Hellemans nog. “De visie van Peter op de ontwikkelingen in onze sector en zijn strategische kennis van ons medialandschap zijn en blijven waardevol voor de VRT.”

CEO ad interim Leo Hellemans bedankt Claes voor “zijn indrukwekkende carrière van 17 jaar” bij de VRT. “Claes was bereid deze stap te zetten om de rust te laten terugkeren voor hem, zijn gezin en de VRT”, staat nog in de mededeling.