Leerlingen Wonderwijs Wijshagen en paddenoverzet in Ellikom

Print

Wijshagen

Oudsbergen - Op woensdag 12 februari zijn 28 kinderen van de tweede graad school Wonderwijs Wijshagen op bezoek geweest bij de paddenoverzetplaats Brogelerweg in Ellikom. Onder begeleiding van juf Albina en juf Nele zijn ze per fiets naar Ellikom gekomen en werden door gidsen Jo en Jan verwelkomd.

De leerkrachten en de kinderen hadden met hun fluohesjes aan de veiligheid, met handschoenen aan hygiëne en goed schoeisel aan droge voeten gedacht hadden. De kinderen hadden zich in de klas goed voorbereid op vlak van de leefwereld van kikkers, padden en salamanders, waardoor de uitleg door de gidsen snel opgenomen werd.
Dit geeft direct een goed gevoel dat de school en de kinderen er iets van willen maken en een garantie zijn voor een geslaagde overzetactie.
Alleen de amfibieën hadden geen goesting om mee te werken. Slecht twee padden hadden een poging gedaan om de Brogelerweg over te steken en waren daardoor in de opvangemmers terechtgekomen.
Achtentwintig nieuwgierige en enthousiaste kinderen waren benieuwd om de beestjes van dichtbij te zien. Dat zijn goede momenten om met de kinderen en de leerkrachten een interactief gesprek te voeren rond kenmerken, winterslaap, leefwereld, plaats en nut in de natuur en ecosysteem, menu, bescherming tegen aanvallers, schutskleuren, wegkruipen tussen de bladeren en voortplanting.
Het is voor dit laatste dat deze overzetacties bedoeld zijn.
Met de resultaten, hoe klein ook, van deze actie dragen de kinderen op maat van hun kindzijn bij aan het wetenschappelijk onderzoek naar de leefwereld van amfibieën.
Vermoedelijk hebben deze twee padden van deze overzetactieplaats de grootste aandacht gekregen.
Gids Jo gaf een extra dimensie aan de actie door samen met de kinderen blikjes op te ruimen. Zij presenteerde de applicatie om met moderne communicatiemiddelen zoals de smartphone de resultaten direct in te geven en op te volgen.
Als kers op de taart trakteerde zij de kinderen en juffen op een warme choco. Een mooie geslaagde activiteit ondanks de minder geslaagde overzet (in aantal) omgezet werd in een leerrijke en plezierige voormiddag. De fietsen staan al klaar om nogmaals naar Ellikom te komen.

Externe links

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio