© Photo News

Eline Berings wint 60 meter horden op wellicht haar laatste BK indoor, Nafi Thiam mag toch mee op podium

Eline Berings heeft zondag op het BK atletiek in zaal in Gent de 60 meter horden gewonnen in 8.10. Het was meer dan waarschijnlijk haar laatste indoorcompetitie op Belgische bodem. Nafi Thiam werd vierde in 8.34, Anne Zagré bleef steken op een vijfde plaats in 8.41.

Michiel Verheirstraeten

De meeste atletes deden het zondag beter in de series dan in de finale. Eline Berings evenaarde haar beste seizoenstijd van 8.07, Anne Zagré lukt 8.21. Het Belgisch record van Berings staat op 7.92. Nafi Thiam liep 8.37, haar persoonlijk record staat op 8.23.

In de finale gebeurde er iets raar bij de start. Zowel Berings als Zagré wankelden in hun startblok. Berings haalde het uiteindelijk wel in 8.10, plaatsen twee en drie waren verrassend voor Awa Sene (8.26) en Sarah Missinne (8.27). Olympisch kampioene zevenkamp Thiam was vierde in 8.34, iets sneller dan in de reeksen. Ze mocht als derde Belgische mee het podium op. Zagré moest vrede nemen met een vijfde plaats in 8.41.

© BELGA

Voor Thiam was het de eerste competitie sinds het WK atletiek in Doha in oktober. Ze lukte haar tweede tijd ooit en kan dus terugblikken op een meer dan behoorlijke start van haar olympisch jaar.

Berings: “Waarschijnlijk laatste jaar”

Het was meer dan waarschijnlijk haar laatste wedstrijd in zaal op Belgische bodem, maar Eline Berings staat niet graag stil bij haar afscheid.

“Waarschijnlijk is het mijn laatste jaar en dit dus mijn laatste indoorrace op Belgische bodem, maar ik ben daar niet mee bezig”, zegt de Gentse. “Ik ga echt geen heel seizoen afscheid nemen van elke wedstrijd. Ik pak dit seizoen aan als alle voorgaande zestien seizoenen. Een definitieve beslissing neem ik pas na de zomer.” De organisatie van het BK eerder Berings door het terrein Gent tot het Eline Beringsplein om te dopen, inclusief blauw straatnaambordje.

Over het verloop van de BK-finale was Berings niet bepaald tevreden. “Het is altijd hetzelfde met die scheidsrechters op een Belgisch kampioenschap. Ze schieten de wedstrijd al op gang als je nog niet klaar zit. Zowel Anne Zagré als ikzelf waren nog niet klaar. Dat is frustrerend, want ik heb heel goeie benen en wilde dat laten zien. Ik voel me echt goed op training. Als ik met deze mislukte start 8.10 loop, is er veel mogelijk.”

Woensdag loopt de hordeloopster nog in het Franse Liévin, mogelijks volgend weekend ook in Madrid. “Ik mis nog wedstrijdritme en dat voel ik, maar dat moet elke week beteren. Na het indoorseizoen neem ik een weekje rust, meer zal er niet inzitten. De Spelen komen er snel aan.”

© BELGA

Nafi Thiam: “Ik mag tevreden zijn”

Olympisch kampioene zevenkamp Nafi Thiam zit naar eigen aanvoelen op schema voor de Spelen in Tokio. “In de reeksen kwam ik te ver van de eerste horde uit met mijn passen, dus ik kende mijn werkpunt voor de finale”, blikt Thiam terug. “En het was effectief beter in de finale, dus ik mag tevreden zijn. Het was vooral een mooie gelegenheid om met concurrentie te lopen. Ik had eerlijk gezegd geen enkele verwachtingen omdat dit indoorseizoen in de verste verte geen doel is, en heb bijgevolg ook nog niet veel op snelheid getraind. Dan is twee keer onder de 8.40 duiken goed. In de zomer, als ik meer op snelheid en het ritme tussen de horden heb gewerkt, verwacht ik nog beter te doen.”

Thiam voelt zich op training goed in haar sas en kan zonder problemen naar Tokio toewerken. “Mijn voorbereiding loopt zoals gepland. Ik ben blij dat ik een winter ken zonder kleine of grote blessures. Trainen zonder ergens pijn te hebben, ik geniet daar echt van.”

Thiam werkt op 1 maart nog het verspringen af bij de Franse kampioenschappen in zaal. Ook tijdens het outdoorseizoen blijft ze opteren voor losse wedstrijdjes, een meerkamp staat er voor de Spelen niet meer op de planning. Waarom niet? “Een zevenkamp is niet gewoon één weekendje actie. Dat is minstens anderhalve maand voorbereiding en daarna nog een rustperiode. Door het late WK in Doha in oktober is mijn voorbereiding op de Spelen kort, dus elke trainingsweek telt. Er is geen tijd te verliezen en ik moet mij ook niet meer kwalificeren, dus ik zie de meerwaarde van een zevenkamp niet.”

© Photo News

In het kogelstoten lukte zevenkampster Hanne Maudens een persoonlijk record. Ze wierp 13m99, vier centimeter verder dan haar oude record.

Fanny Smets stelt eigen Belgisch record polsstokspringen scherper

Fanny Smets verbeterde haar eigen Belgisch record polsstokspringen in zaal. Haar oude record stond sinds vorig jaar op 4m36, zondag wipte ze over 4m40.

© Photo News

Smets legde een foutloos parcours af tijdens het BK. Ze klaar 4m15 en 4m25 bij de eerste poging, dat was nog niet zo bijzonder. Maar ook de nieuwe nationale recordhoogte van 4m40 lukte ze bij de eerste beurt. Daarna probeerde de Luikse het nog op 4m50, maar dat was nog een beetje te hoog gegrepen.

Een Belgische titel in combinatie met een mooie hoogte levert ook heel wat punten op voor de olympische ranking. Waar Smets precies uitkomt op die ranking, weten we pas bij de volgende aanpassing aanstaande woensdag, maar ze zit zonder twijfel op schema voor Tokio. Smets was niet de enige uitblinkster bij het polsstokspringen. Lola Lepère verbeterde het Belgisch record bij de cadetten (U16) en werd vierde met een sprong over 3m85.

In de springnummers bij de mannen kwam de strafste prestatie uit het hoogspringen. De nog maar 20-jarige Thomas Carmoy lukte een knap persoonlijk record van 2m23. Slechts drie Belgen deden ooit beter. Een gelijkaardige prestatie leverde Michael Obasuyi, ook nog maar 20 jaar. Hij stelde zijn persoonlijk record op de 60 meter horden bij naar 7.69. Ook daar geldt dat slechts drie Belgen ooit beter deden.

© Photo News

“Als ik zo blijf springen, haal ik de Spelen”

“Dat begint er al op te lijken hé”, zei Smets na afloop. “De vorige wedstrijden was het nog een beetje zoeken, maar dat is normaal bij het begin van het seizoen. Vandaag voelde ik me super. Jammer dat ik niet over 4m50 geraakte, want dat zat erin.”

Met haar Belgische titel sprokkelt Smets wat punten voor de olympische ranking. Ze verwacht dat het niet makkelijk wordt om de komende maanden nog meer wedstrijden te vinden die haar doen opschuiven op die ranking. “Het is moeilijk, omdat er in België geen wedstrijden zijn die veel punten opleveren. Alleen Heusden en de Memorial Van Damme brengen veel punten op, maar die vallen pas na het afsluiten van de kwalificatie voor de Spelen. Daar is niet zo goed over nagedacht. Ik probeer nu binnen te geraken in de buitenlandse wedstrijden.”

Aan het zelfvertrouwen van Smets is met het ingewikkelde kwalificatiesysteem voor de Spelen niks veranderd. “Als ik blijf springen zoals vandaag, maak ik me geen zorgen. Dan haal ik het. En zo moet ik er ook over denken, vind ik. Als ik nu al begin te twijfelen of ik Tokio wel zal halen, kan ik beter stoppen.”

Elise Mehuys, Lucie Ferauge en Robin Hendrix razendsnel

Tot slot hebben ook Elise Mehuys, Lucie Ferauge en Robin Hendrix het BK indooratletiek zondag in Gent mee kleur gegeven met verrassende prestaties. Mehuys snelde naar 7.31 op de 60 meter, Ferauge naar 23.51 op de 200 meter, Hendrix naar 7:51.29 op de 3.000 meter.

De piepjonge Rani Rosius (19) begon als favoriete op de 60 meter, maar het was Mehuys (24) die met de zege aan de haal ging in 7.31. Een toptijd, want slechts twee Belgische atletes deden ooit beter. Rosius werd tweede in 7.37. Ook op de 200 meter bij de vrouwen ging het hard. Lucie Ferauge, ook nog maar 19 jaar, haalde het in 23.51. De enige Belgische die ooit sneller ging, is Hanna Mariën. Belgian Cheetah Imke Vervaet werd tweede in een eveneens knappe 23.56 en mag zich nu de derde Belgische aller tijden noemen.

Op de 3.000 meter was het Robin Hendrix (24) die hard ging. Hij had een Franse haas meegebracht die het tempo netjes hoog hield, maar in de slotkilometer stond hij er alleen voor. Hendrix hield stand en klokte een heel verdienstelijke 7:51.29. De Vlaams-Brabander ontnam Miel Puttemans, die in de tribune zat, zijn wedstrijdrecord. Bovendien gingen slechts vijf landgenoten ooit sneller.

Isaac Kimeli liep de allereerste indoorwedstrijd uit zijn carrière, maar dan als tempomaker voor trainingsmaatje Stijn Baeten. Die ambieerde in de 1.500 meter een chrono van om en bij de 3:40, maar het werd uiteindelijk 3:43.46. Dat leverde Baeten wel de Belgische titel op.

Claire Orcel deed het goed in het hoogspringen. De finaliste van het WK in Doha vorig jaar wipte over 1m90, een evenaring van haar persoonlijk record.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer