PS slaat terug: “CD&V saboteerde Koen Geens zelf”

Print
PS slaat terug: “CD&V saboteerde Koen Geens zelf”

Pierre-Yves Dermagne. Foto: Photo News

Brussel -

Het is niet de PS die Koen Geens heeft doen mislukken in formatiegesprekken, maar zijn eigen partij CD&V. Dat is wat Waals minister Pierre-Yves Dermagne (PS) zondag heeft gezegd tijdens ‘C’est pas tous les jours dimanche’.

Zowel op de Vlaamse als op de Franstalige televisie deed Geens zondag verwoede pogingen om duidelijk te maken dat PS-voorzitter Paul Magnette met een “ezelsstamp” aan de oorzaak ligt van de mislukking van zijn opdracht.

LEES OOK. Koen Geens: “Had van Magnette graag elegantere sortie gekregen dan die ezelsstamp”.

Maar volgens de Franstalige socialisten moet Geens naar zijn eigen partij kijken. Vlak na zijn aanstelling als koninklijk opdrachthouder besliste het partijbestuur van CD&V namelijk dat hij enkel een coalitie van N-VA en PS mocht onderzoeken, zei Pierre-Yves Dermagne. Bovendien verklaarde met Pieter De Crem een ander CD&V-boegbeeld dat een Vivaldi-coalitie (paarsgroen en CD&V) onmogelijk is, aldus de Waals minister van Lokale Besturen.

Een en ander doet federaal minister Denis Ducarme (MR) besluiten dat zowel paarsgeel als Vivaldi een onmogelijke coalitie geworden is. “Vivaldi kan niet voor CD&V, wat Open Vld betreft wachten we af, PS en Ecolo willen niet met de N-VA besturen... Omdat we snel nood hebben aan een begroting, zullen we dus de nodige fantasie aan de dag moeten leggen”, zei ook hij op RTL. Paarsgroen aangevuld met cdH of DéFI lijkt voor Ducarme dan weer onmogelijk omdat met N-VA, Vlaams Belang en CD&V de drie grootste Vlaamse partijen aan de zijlijn zouden blijven staan.