Neos Hamont-Achel volgt lezing over alzheimer en dementie

Print
Hamont-Achel - Op 13 februari volgden zo'n 60 leden van Neos Hamont-Achel een lezing over alzheimer en dementie. Die werd gebracht door topwetenschapster Christine Van Broeckhoven, die al 37 jaar onderzoek doet naar dit onderwerp.

Wetenschapster Christine Van Broeckhoven bracht haar kennis en ervaring logisch en boeiend over in begrijpbare taal , doorspekt met de nodige kwinkslagen, waardoor ze het publiek aandachtig in de ban hield. Vooreerst gaf ze toelichting op het begrip dementie, de verschillende ziektebeelden die hieronder vallen, de hersenstructuur en het specifieke effect van veroudering op het geheugen. Zo moet er een onderscheid gemaakt worden tussen het geheugen bij normaal verouderen (milde vergeetachtigheid) en pathologisch verouderen (massaal afsterven van de hersencellen en dementie).

Hierna ging de spreekster verder in op een van de meest voorkomende ziektebeeld van dementie, namelijk de ziekte van Alzheimer. Ze gaf toelichting hoe de hersenstuctuur (de computer van het lichaam) veranderde door de aantasting en het afsterven van de hersencellen tot en met het levenseinde. Ook lichtte ze de klinische diagnosemogelijkheden toe in een vroeg stadium, net als de evolutie van de medicaties met actueel nog steeds geen doeltreffend effect. Tot slot ging ze in op de risicofactoren voor dementie die al dan niet hiervoor van invloed kunnen zijn. Met nog een vragenronde en koffie met gebak eindigde deze interessante en leerrijke namiddag.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio