zaterdag 15 februari 2020 - Heusden-Zolder
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Zesdejaarsleerlingen Leonie Bervoets (17) en Lorine Schrapen (17) twijfelen nog of ze een universitaire studie wel zullen aankunnen. Raymond Lemmens

Studeren in Limburg

Studeren in Limburg: “Volg ik een schakelprogramma of ga ik meteen naar de unief?”

Heusden-Zolder

Zesdejaarsleerlingen Leonie Bervoets (17) en Lorine Schrapen (17) twijfelen nog of ze een universitaire studie wel zullen aankunnen. Daarom vragen ze zich af of ze niet beter eerst een opleiding aan de hogeschool volgen en nadien via een schakelprogramma doorstromen naar de universiteit.

Net als heel wat van hun leeftijdgenoten weten ook Leonie en Lorine nog niet wat ze volgend jaar willen gaan studeren. Met het diploma Wetenschappen-Wiskunde dat ze binnenkort behalen aan het Sint-Franciscuscollege, kunnen ze heel wat kanten op. “Maar ik weet niet of ik een universitaire studie wel aankan”, zegt Leonie.

“Ik heb die twijfels ook”, beaamt Lorine. “Is het geen beter idee om eerst een professioneel bachelordiploma te behalen aan de hogeschool, om nadien een schakelprogramma te volgen aan de universiteit?”

Tussen beide opleidingsniveaus bestaan duidelijke verschillen. “In een professionele bachelor ga je vanaf het eerste jaar met praktijkopdrachten in nauwe samenwerking met het werkveld aan de slag”, zegt Anneleen Huisman, coördinator studieloopbaanbegeleiding van hogeschool PXL. “Na drie jaar heb je een diploma in handen waarmee je klaar bent voor de arbeidsmarkt.”

Aan de universiteit kan je dan weer een academische bachelor volgen. “Die duurt net zoals de professionele bachelor drie jaar”, zegt Veerle Smeers, studiebegeleider bij UHasselt. “Daarin word je klaargestoomd om door te stromen naar een masteropleiding van een of twee jaar. Je krijgt er meer theoretische en abstracte leerstof, die je op steeds nieuwe problemen moet toepassen. Er wordt dan ook heel wat zelfstandigheid van studenten verwacht.”

Twee mogelijkheden

Wie twijfelt tussen de opleidingsniveaus, heeft twee mogelijkheden. “Je kan eerst kiezen voor een professionele bachelor. Als je nadien je theoretische achtergrond wilt verdiepen, kan je verder studeren aan een universiteit”, legt Erik De Winter van hogeschool UCLL uit. “Je moet dan wel eerst een schakelprogramma volgen.” Zo’n schakelprogramma duurt doorgaans een à twee jaar. “Voor veel twijfelende studenten is die zachte overgang uiteindelijk een mooi pad vol successen”, zegt Huisman.

De Limburgse hogescholen hebben bovendien een samenwerking met UHasselt en KU Leuven om de overgang te faciliteren en de schakelprogramma’s af te stemmen. Toch is zo’n schakelprogramma ook niet te onderschatten, waarschuwt Smeers. “Aan de universiteit zien we dat dit in de praktijk niet altijd loopt zoals gepland. Een schakelprogramma biedt bovendien geen diploma, dus je moet doorzetten tot je de volledige master behaald hebt.”

Een andere mogelijkheid is om meteen in je eerste jaar al te starten aan de universiteit. “Ouders zeggen soms dat je beter eerst zo hoog mogelijk probeert”, zegt De Winter. “Later afzakken kan immers nog altijd. Maar daarbij kan de student misschien wel gedemotiveerd geraken. Je verliest bovendien maanden of jaren en veel geld. Ook je leerkrediet kan opraken als je niet tijdig heroriënteert.”

Al waarschuwt UHasselt dat dat ook bij het omgekeerde traject het geval is. “Wie eerst hogeschool doet en dan schakelt, verliest tenslotte ook extra jaren en extra geld, terwijl dat niet nodig is”, zegt Smeers. “Aan de UHasselt krijgen studenten bovendien in het eerste jaar binnen de tien weken al een eerste keer examens. Zo weet je meteen waar je staat en kan er snel bijgestuurd worden indien nodig.”

Klassenraad

Vooraleer je de keuze maakt, is het vooral belangrijk om je goed te informeren. “Breng je twijfels ook eens ter sprake bij studieadviseurs en leerkrachten”, zegt Smeers. “De klassenraad kan bovendien zeer goed inschatten welke studierichtingen voor jou haalbaar zijn.”

Verder raadt ze aan een kijkje te nemen op de website onderwijskiezer.be. “Daar kan je voor elke richting het studierendement van aso- en tso-leerlingen bekijken. Dat kan je helpen bij je keuze en je geruststellen. Maar uiteraard hebben ook je interesse en je motivatie een grote invloed op je slaagkansen.”

Nieuwe Video's